NETWERKEN

GRENSBREKERS #5 — regio Oost-Brabant

Je werkt rond cultuur voor een gemeente of stad en bent nieuwsgierig naar wat er leeft in de gemeenten rondom. Je wil meer cultuurcollega’s uit de regio leren kennen, en droomt ervan samen uitdagingen aan te pakken. 

Stap op donderdag 8 juni 2023 in ons netwerk van culturele grensbrekers in regio Oost-Brabant en ontmoet je buren uit Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Hoeilaart, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Leuven, Linter, Lubbeek, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo en Zoutleeuw.

Ontmoet en match

Hoe denken je collega’s uit je regio over de culturele ruimte van de toekomst? Al gehoord van een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultuur? Waar kunnen cultuur en natuur elkaar ontmoeten in jouw regio? 

Ontmoet en match tijdens GRENSBREKERS in regio Oost-Brabant. Jij vertrekt die dag met minstens 3 nieuwe contacten en zeker één avontuurlijk idee

Met GRENSBREKERS connecteert OP/TIL culturele spelers in jouw regio, over de gemeentegrenzen heen. Begin 2022 deelde de Vlaamse Regering Vlaanderen op in 15 regio’s. Om de 3 maanden planten we onze vlag in één van die regio’s. 

Programma

We openen de dag met een artistieke blik. We zetten regio Oost-Brabant op de kaart. We nodigen enkele experten en praktijken uit om jou te inspireren rond grensverleggend samenwerken. En geven vooral aan jou het woord, om ideeën en vragen te delen met elkaar.

9.00 u. / Onthaal & koffie
9.30 u. / Welkom: speeddate en artistieke blik door Miksi Bee 
10.00 u. / Regio Oost-Brabant door de ogen van OP/TIL
10.10u. / Stel je voor: de regio haalt met Leuven de titel Europese Culturele Hoofdstad 2030 binnen. Intendanten Lore Baeyens, Sarah Bekambo en Stijn Devillé nodigen uit om radicaal nieuwe verbindingen aan te gaan.
10.30 u. / Ontmoeting en inspiratiesessies 
12.30 tot 13.30 u. / Lunch

Volg 2 verschillende sessies. Je kiest ze uit bij je inschrijving.

Kies voor ronde 1 uit:

 • Welke kansen biedt jouw referentieregio en welke kansen biedt een intergemeentelijk samenwerkingsverband?
  OP/TIL geeft meer uitleg over de regelgeving, en over de impact van de referentieregio op jouw cultuurwerking.

  Hilde Weygaerts is de nieuwe coördinator van het intergemeentelijk samenwerkingsverband (IGS) Druivenstreek. Ze kent de regio al goed vanuit het CC Tervuren. Ze deelt ervaringen over de troeven en uitdagingen van een IGS cultuur.
 • Hoe ziet de cultuurruimte van de toekomst eruit?
  Een gastspreker beantwoordt kort de vraag vanuit de eigen visie of praktijk. Nadien verken je verder in groep de toekomst van culturele ruimte in de regio.


  We luisteren naar Mieke Praet (Biblioheek Tervuren) die haar ervaring deelt met de
  regiobib Druivenstreek. Leden van de ene bib zijn automatisch lid van de andere bibliotheken uit het samenwerkingsverband. Collega-bibliothecarissen delen hun kennis en expertise in het samenwerkingsverband. 

 • Waar ontmoeten natuur en cultuur elkaar?
  Een gastspreker beantwoordt kort de vraag vanuit de eigen visie of praktijk. Nadien verken je verder in groep waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten.


  Nils Iwens
  , coördinator Natuurpark Rivierenland, vertelt hoe kunstroute Animalinas het draagvlak verbreedt voor het natuurbehoud in Natuurpark Rivierenland. 

 • Pitch je eigen vraag of idee
  Pitch kort een cultureel idee of een uitdaging. Je collega’s buigen zich als adviseur over je idee of vraag. Je gaat met nieuwe inzichten en contacten naar huis. 

Kies voor ronde 2 uit:

 • Workshop: gedeelde uitdagingen in regio Oost-Brabant
  Hebben we in de regio Oost-Brabant voldoende gemeenschappelijke grond om te werken aan een intergemeentelijk samenwerkingsverband cultuur?
 • Hoe ziet de cultuurruimte van de toekomst eruit?
  Een gastspreker beantwoordt kort de vraag vanuit de eigen visie of praktijk. Nadien verken je verder in groep de toekomst van culturele ruimte in de regio.


  Jan Ieven
  vertelt over de Creaxe atelierruimte in Herent: een stimulerende ruimte voor iedereen die creatief bezig wil zijn.

 • Hoe ziet de cultuurruimte van de toekomst eruit?
  Een gastspreker beantwoordt kort de vraag vanuit de eigen visie of praktijk. Nadien verken je verder in groep de toekomst van de culturele ruimte in de regio.


  Dave Van den Broeck
  , cultuur- en vrijetijdscoördinator en directeur van van het cultuurcentrum in Diest, deelt de brede visie van Diest op culturele ruimte.

 • Waar ontmoeten natuur en cultuur elkaar?
  Een gastspreker beantwoordt kort de vraag vanuit de eigen visie of praktijk. Nadien verken je verder in groep waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten.

  Het bovenlokale cultuurproject ‘Den Ijzeren Weg’ van Beluister.be brengt je langs grote en kleine verhalen op het fruitspoor van Tienen naar Tongeren. Geert Verdickt vertelt over de artistieke invulling, van een project op de snijlijn van natuur, erfgoed, cultuur en toerisme. 

Wanneer?
donderdag 8 juni 2023
9.00 u. / onthaal
9.30 tot 12.30 u. / programma
12.30 tot 13.30 u. / lunch


Waar?
OPEK
Vaartkom 4
3000 Leuven


Voor wie?
Voor medewerkers van een cultuur- of gemeenschapscentrum, bibliotheek, stedelijk museum, erfgoedcel, cultuur- en vrijetijdsdienst of een cultureel intergemeentelijk samenwerkingsverband


Door wie?
OP/TIL


Schrijf je hier in

Prijs

Gratis. Schrijf je wel in.

IN/DIALOOG

Nog meer interesse in de link tussen cultuur en natuur? Schrijf je in voor IN/DIALOOG in de namiddag.

Verbindende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.