in dialoog cultuur en natuur
NETWERKEN

IN/DIALOOG — Waar cultuur en natuur elkaar ontmoeten

“In principe kan alles, maar de natuur mag nooit het slachtoffer worden van wat je organiseert. Ze is een evenwaardige partner waar je rekening mee moet houden”, zo zegt boswachter Gert Verbruggen in een interview met OP/TIL.

Wil jij als cultuurwerker ook aan de slag met de natuur rondom jou, en wil je dat op een respectvolle en duurzame manier doen? Ontmoet en ga in dialoog met actoren uit die andere sector.

Luister op donderdag 8 juni 2023 naar 3 praktijkverhalen. Ga samen met andere actoren uit de sector, op zoek naar wat jullie bindt. Afspraak in OPEK, in Leuven. 

Mocht dat niet in je agenda passen: in september organiseren we een IN/DIALOOG in Brugge.

Verruim je blik met 3 verhalen

We openen het gesprek met 3 warme verhalen die cultuur en natuur verbinden. Luister naar de successen, én de twijfels en inzichten.

Boswachter Gert Verbruggen werkt al bijna 30 jaar voor het Agentschap Natuur en Bos. Hij is ook bestuurder van de vzw Culture in Nature, een organisatie die cultuur- en natuurbeleving met elkaar vermengt.

Johan De Rocker is verantwoordelijke Vrije Tijd en Evenementen bij de stad Landen. Samen met een twintigtal andere cultuur- en gemeenschapscentra uit de regio bundelt hij de komende drie jaar de krachten in een gezamenlijk project REGIO OO(g)ST ‘boeren’. Met dit initiatief vragen zij meer aandacht voor het belang van de boerenstiel en de agrosector. Op het programma staan onder meer theater, film, lezingen en een fotowedstrijd. Via cultuur willen zij een ode brengen aan de landbouwer.

Iris Steen is coördinator van de Regionale Landschappen Vlaanderen, een netwerk van 16 regionale landschappen met kennis over de unieke kantjes van elke streek. Zij brengen inwoners en partners samen rond wervende landschapsverhalen. Cultuur is daar vaak het bindmiddel.

Nick Steur is een Nederlands kunstenaar, wonend in Brussel. Steen is zijn natuurlijk werkmateriaal. Met ruwe blokken rots creëert hij performances en installaties. De impact van de natuurlijke omgeving, het publiek en de weerelementen maken het tot tijdelijke, contextspecifieke werken die in volledige harmonie zijn met de natuur, de tijd en de mens. 

Ga in dialoog

Na deze blikopeners ga je in een gemengde groep op wandel en bespreek je hoe het er op de snijlijn tussen cultuur en natuur aan toe gaat. Je leert elkaar kennen. Een dialoogbegeleider zet je brein en je intuïtie aan het werk. Je luistert, pikt in, overweegt, deelt. 

Met IN/DIALOOG brengt OP/TIL spelers uit verschillende sectoren samen aan tafel. We gaan in dialoog, telkens rond een ander thema, of een andere vraag. We kiezen niet voor debat of discussie, overtuigen hoeft dus niet. Je luistert naar wat de ander te vertellen heeft. Schep mee ruimte voor een nieuwe manieren van werken en denken. We mikken op onverwachte ontmoetingen en verrijkende, inspirerende ervaringen.

Zet mee een stap in de toekomst, schrijf je nu in!

Wanneer?
donderdag 8 juni 2023
van 13.30 u. tot 16.30 u.
Met lunch van 12.30 u. tot 13.30 u.


Waar?
OPEK
Vaartkom 4
3000 Leuven


Voor wie?
Voor medewerkers van organisaties die actief zijn in de natuursector. En voor medewerkers van culturele organisaties, cultuurdiensten, cultuurcentra, bibliotheken,... met een warm hart voor de natuur.


Door wie?
OP/TIL


Schrijf je hier in

Prijs

Gratis. Schrijf je wél in!

Verbindende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.