bovenlokale projecten

Profiel goedgekeurde bovenlokale cultuurprojecten – ronde 5

oktober 2021 —  15 november 2021 is de deadline voor de 6e projectoproep voor bovenlokale culturele projecten. Deze projecten zullen starten vanaf juli 2022. Ondertussen zijn ook de resultaten van de 5e oproep bekend, die op 15 mei 2021 werd afgesloten. Deze projecten kunnen vanaf 1 januari 2022 starten

20 geselecteerde projecten

Minister Jan Jambon selecteerde voor deze 5e ronde 20 projecten, goed voor zo’n anderhalf miljoen euro (1.567.374,10 € om precies te zijn). Dat is ruim 1 op 3 van de ingediende projectvoorstellen (32%), wat gelijk is aan de voorgaande oproep, en heel wat hoger is dan de eerste twee oproepen,  waar de minister respectievelijk 22% en 19% van de aanvragen honoreerde.

West-Vlaanderen spant de kroon, met maar liefst 7 projecten uit deze provincie. Dan volgen Oost-Vlaanderen en Antwerpen met elk 4 projecten, Vlaams-Brabant met 3 projecten en tenslotte Brussel en Limburg waaruit telkens 1 project werd goedgekeurd. 

Jong talent swingt

Het is  één van de beleidsprioriteiten binnen het Bovenlokale Cultuurdecreet om nieuw en jong talent ontwikkelingskansen te bieden. En het is er alvast één die de indieners niet ontgaan is. Verschillende projecten gaan aan de slag met jong en beloftevol artistiek talent, vaak muzikaal.

Zoals The Times/forum voor jonge componisten van Hermesensemble uit Antwerpen, dat jonge wolven muziek laat schrijven voor doorwinterde professionele muzikanten en hen een begeleidingsprogramma biedt. Ook het Belgian Saxophone Ensemble + zal, in een project van Muziek Forum en in samenwerking met het kunstonderwijs, concerten opvoeren met leerlingen in frisse improvisatiesessies. Op het niveau van de festivals zet het nieuwe concept Jazz Cats 22 van Stad Kortrijk residentie- en presentatietrajecten op voor ontluikend jazztalent. En het maakt meteen de brug met het project Jazzontspooring van de stad Harelbeke, dat in de voorgaande projectronde middelen kreeg. De vzw Swing 2000, organisator van het festival Blues Wespelaar, zal via workshops in scholen en open jamsessies voor publiek Blues promoten als muziekgenre.

Het Gentse Roots Festival doet (kwetsbare) jongeren dansen via muziek, en via workshops en een voorstelling. Zonzo compagnie zal de kinderkunstensector verbinden met digitale artistieke toepassingen en zo hoogstaande artistieke content ontwikkelen en verspreiden via mediakanalen binnen haar project BIG BANG TV.

Erfgoed als inspiratie en katalysator

De erfgoedsector is ook binnen deze projectoproep goed vertegenwoordigd, met zeer uiteenlopende projecten. De sector bewijst dat hij uitgebreide ervaring heeft in het slaan van bruggen met andere beleidsdomeinen. De cultuurdienst van Beernem ontwikkelt samen met collega’s uit Brugge, Damme, Jabbeke, Oostkamp, Knokke-Heist, Torhout en Zedelgem én met de intergemeentelijke onroerenderfgoeddienst een educatieve ‘als vondsten konden praten’-koffer per gemeente. En het brengt zo het lokaal erfgoed tot bij het lager onderwijs. 

Beluister vzw gaat met ‘den ijzeren weg – sporend door een landschap vol verhalen’ op zoek naar de verhalen van de oude spoorlijn Tienen-Tongeren, die ooit via het fruit- en bietentransport de regio verbond met heel West-Europa. Verhalen en getuigenissen vormen eveneens de rode draad in het participatief erfgoedproject van De kleine expeditie, die ze sprokkelt en verdeelt onder bewoners van de Brusselse rand in het project Randatlas

Halfmoon vzw onderzoekt de vocale tradities en populaire liederen uit Marokko en gebruikt ze als ingrediënten voor een eigentijdse muzikale creatie en een reeks culturele evenementen in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik binnen het project Chaabi Habibi. De Koninklijke handbooggilde Sint-Sebastiaan zet in Torhout een prestigieuze expo op in kasteel Ravenhof, die ons door de geschiedenis van de gilde leidt en de link maakt met zowel regionale gebeurtenissen als de ruimere wereldgeschiedenis.

Mee met de stroming

Water en waterlopen verbinden verschillende gemeenten en regio’s. En bovendien definiëren ze vaak het landschap en het leven van de bewoners. W.A.R.P. legt in het project WATER-loop de focus op de rol van water in het Waasland binnen een onderzoeks- en productieverblijf van opkomende kunstenaars, die met specialisten en inwoners tot een eigenzinnige artistieke mapping komen. De rivier de Nete is dan weer de rode draad door het project STORMLoop22  van vzw Stormloop, een participatief kunstenfestival in Herentals waar amateurkunstenaars initiatieven uit de regio en een gecureerd parcours samenstromen.

Ook het Festival van Vlaanderen – Gent gaat op zoek naar de unieke symbiose tussen natuur en cultuur door samen met Rivierpark Scheldevallei een heus Festival aan de Schelde op te zetten, van Gent tot Antwerpen. Alle rivieren voeren uiteindelijk naar zee. Het is aan de kust in Oostende dat Monokino met het project SHHH, stille film aan zee een tentoonstellingsparcours, filmvertoningen, audiovisuele performances en workshops voor kinderen opzet met verschillende partners uit Oostende, Vlaanderen en Nederland. 

Transversaal is het nieuwe normaal

Meer en meer culturele projecten slaan bruggen naar andere sectoren en betrekken zo een nieuw publiek of nieuwe deelnemers. Dit is eveneens een beleidsprioriteit van het Bovenlokale Cultuurdecreet. Ook in deze oproep zitten weer enkele fijne samenwerkingen.

CC De Spil uit Roeselare maakt met het project La Folia de link tussen kunst en psychiatrie via verschillende participatieve cocreaties en presentaties, zonder daarbij de inclusie en actieve participatie van kwetsbare doelgroepen over het hoofd te zien. In dezelfde regio Roeselare-Izegem zet La Baracca met VIVIAL een cocreatief cultureel project op dat de rol van wereldmuziek in de psychosociale zorg centraal stelt. Nog in West-Vlaanderen plant Koninklijk Koor en Orkest Zanglust een musical in samenwerking met een aantal partners uit de gezondheidszorg, het Deeltijds Kunstonderwijs, de dienst toerisme en de de dienst cultuur. De musical Naar Compostela wordt opgevoerd in de Onze-Lieve-vrouwekerk in Tielt. Ook het project Eden van vzw De Wekker, een multimediaal cultureel evenement rond het scheppingsverhaal in samenwerking met het Roeselaars Kamerkoor en de vzw kerk-in-Roeselare, vindt plaats in een kerk.

Ook boeren bieden nieuwe interessante presentatieplekken. Bijvoorbeeld voor het traject REGIO OO(g)ST – BOEREN, een samenwerkingsproject van 18 cultuurcentra en gemeenschapscentra uit Oost-Brabant en FERM, Femma, voedselteams, … dat werkt aan een theaterstuk, over de industrialisatie, de agro-industrie en het verval van de kleinere landbouwbedrijven. 

20 boeiende culturele projecten met een bovenlokaal karakter, die ruimte maken voor jong talent en beloftevolle artiesten, zich laten inspireren en door en bijdragen aan de verrijking van ons kostbaar erfgoed, zich laten meevoeren door rivieren en waterlopen zonder daarom zomaar met de stroom mee te gaan en die bruggen slaan naar andere sectoren zoals welzijn en psychiatrie, vanuit kerken en boerderijen… Het wordt uitkijken naar het resultaat!

Meer info over deze gegevens?
Stuur een mail naar Mehdi Maréchal: mehdi@cultuuroptil.be

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.