“Laat je niet verlammen door de grootsheid van de klimaatcrisis”

Pulse Transitienetwerk verbindt op Vlaams niveau een 1000-tal organisaties en individuen uit de cultuur-, jeugd- en mediasector. Samen hebben ze één ding gemeen: ze experimenteren met duurzame alternatieven voor ons huidige samenlevingsmodel. Circuswerkplaats Miramiro uit Gent is één van die 1.000.

Marieke De Munck, beeldend kunstenaar en curator van Kunstencentrum VIERNULVIER, heeft een passie voor verbeelding. Als ze die kan inzetten om een betere wereld te scheppen, is er geen houden meer aan. Met de glimlach neemt ze ons mee naar de toekomst van Kunstencentrum VIERNULVIER, verpakt in een ‘actieplan duurzaamheid’.

Niemand gaat de klimaatcrisis in zijn eentje oplossen. Ook Charlotte Hopmans niet. Maar samen is veel mogelijk. Vanuit die insteek werkt Charlotte samen met bedrijven en organisaties die hun toekomst duurzaam willen aanpakken.

Wie het Instagramprofiel van boswachter Gert Verbruggen opzoekt, stoot meteen op een quote van Vincent Van Gogh. De ene verwerkte zijn liefde voor natuur in schilderijen. De ander lokt mensen naar de natuur via cultuur. Allebei met evenveel passie.

Saskia De Bruyn is Kernexpert participatie en toegankelijkheid binnen het Expertisecentrum Inclusive Society van UCLL. Kunst en cultuur zijn voor Saskia een manier om iedereen in de samenleving te betrekken. Maar participatie is geen sinecure en zorgt soms voor meer vragen dan antwoorden.

Op een late zomerdag in augustus maakt Kaat Hermans tijd voor ons. Later die dag moet ze nog even aan Straatwijs werken, de straatkrant van Gent. De krant geeft de mens op straat een gezicht. Kaat kent die gezichten maar al te goed, ze werkte vier jaar als straathoekwerker. Ze spreekt dan ook over onze gasten, haar mensen die ze niet zozeer een stem, wel een forum wil geven. Ook in haar huidige job als signaalwerker voor de stad Gent.

Simon Allemeersch kwam op bezoek. Hij is theatermaker bij Lucinda Ra. Iemand die de rafelranden opzoekt, daar waar het schuurt, waar het niet meer vanzelfsprekend is. Op zoek naar nieuwe, andere vormen, en dus naar betekenis. We vroegen hem: Wat gebeurt er als je meeleeft met de mensen in een leefgroep in de psychiatrie, of met de bewoners in een sociaal woonblok in het Gentse?

OP/TIL vroeg Eric Nysmans — directeur van Welzijnszorg Kempen — om een blik te werpen op de link tussen welzijn en cultuur. Hoe kunnen de twee elkaar optillen? En samen aan een betere wereld werken?