cultuur & natuur

Hoe kunnen cultuur en natuur elkaar (opnieuw) ontmoeten?

In 2023 vroegen we ons af hoe natuur en cultuur elkaar (opnieuw) kunnen ontmoeten. Hoe de natuur kan infiltreren in jouw culturele werking. We bundelden alle portretten, gesprekken en inzichten in een publicatie.

Wil je een evenement organiseren in de natuur? Houd dan rekening met deze tips!

Hoe kunnen cultuur en natuur elkaar (opnieuw) ontmoeten? Wat leert de natuur jou over je culturele werking? Wat als je op de barricades gaat staan? En wat als je stilstaat, vertraagt … kijkt en luistert. Dan kom je uit bij OP/HEF, het jaarlijkse inspiratie- en netwerkevent van OP/TIL, waar doeners, denkers, durvers en dromers het woord nemen om jou te inspireren. We bundelen de inzichten voor jou.

Pulse Transitienetwerk verbindt op Vlaams niveau een 1000-tal organisaties en individuen uit de cultuur-, jeugd- en mediasector. Samen hebben ze één ding gemeen: ze experimenteren met duurzame alternatieven voor ons huidige samenlevingsmodel. Circuswerkplaats Miramiro uit Gent is één van die 1.000.

Werk je aan een project op het snijvlak van cultuur en natuur? Ga op zoek naar partners en financiering, met deze tips.

Marieke De Munck, beeldend kunstenaar en curator van Kunstencentrum VIERNULVIER, heeft een passie voor verbeelding. Als ze die kan inzetten om een betere wereld te scheppen, is er geen houden meer aan. Met de glimlach neemt ze ons mee naar de toekomst van Kunstencentrum VIERNULVIER, verpakt in een ‘actieplan duurzaamheid’.

Niemand gaat de klimaatcrisis in zijn eentje oplossen. Ook Charlotte Hopmans niet. Maar samen is veel mogelijk. Vanuit die insteek werkt Charlotte samen met bedrijven en organisaties die hun toekomst duurzaam willen aanpakken.

Wie het Instagramprofiel van boswachter Gert Verbruggen opzoekt, stoot meteen op een quote van Vincent Van Gogh. De ene verwerkte zijn liefde voor natuur in schilderijen. De ander lokt mensen naar de natuur via cultuur. Allebei met evenveel passie.