Wat als cultuur & welzijn aandacht vragen voor een meer zorgzame maatschappij?

Wat als cultuur en welzijn aandacht vragen voor een meer zorgzame maatschappij? Deze vraag diepte OP/TIL uit in 2022. We bundelden alle portretten, gesprekken en inzichten in een publicatie.

Op 22 november 2022 organiseerde OP/TIL de derde IN/DIALOOG, waarbij cultuur- en welzijnswerkers elkaar ontmoeten. Place to be was dit keer cultuurhuis de Warande in Turnhout. We bundelden 5 inzichten.

Saskia De Bruyn is Kernexpert participatie en toegankelijkheid binnen het Expertisecentrum Inclusive Society van UCLL. Kunst en cultuur zijn voor Saskia een manier om iedereen in de samenleving te betrekken. Maar participatie is geen sinecure en zorgt soms voor meer vragen dan antwoorden.

Op 6 oktober 2022 verzamelden ruim 130 cultuurmakers en welzijnswerkers op de site Oud Sint-Jan in Brugge, samen met heel wat online deelnemers. Voor OP/HEF, het event voor cultuurmakers met lef. Het centrale thema: wat als cultuur en welzijn aandacht vragen voor een meer zorgzame maatschappij? We bundelen de inzichten voor jou.

Op 8 september 2022 bracht OP/TIL met IN/DIALOOG 30 cultuur- en welzijnswerkers bij elkaar in Aalst. We openden het gesprek met twee warme verhalen. Aan de hand van verkennende en waarderende methodieken gingen we uitgebreid in gesprek. We bundelden deze 5 inzichten.

Op een late zomerdag in augustus maakt Kaat Hermans tijd voor ons. Later die dag moet ze nog even aan Straatwijs werken, de straatkrant van Gent. De krant geeft de mens op straat een gezicht. Kaat kent die gezichten maar al te goed, ze werkte vier jaar als straathoekwerker. Ze spreekt dan ook over onze gasten, haar mensen die ze niet zozeer een stem, wel een forum wil geven. Ook in haar huidige job als signaalwerker voor de stad Gent.

Simon Allemeersch kwam op bezoek. Hij is theatermaker bij Lucinda Ra. Iemand die de rafelranden opzoekt, daar waar het schuurt, waar het niet meer vanzelfsprekend is. Op zoek naar nieuwe, andere vormen, en dus naar betekenis. We vroegen hem: Wat gebeurt er als je meeleeft met de mensen in een leefgroep in de psychiatrie, of met de bewoners in een sociaal woonblok in het Gentse?

Op 31 mei 2022 bracht OP/TIL met IN/DIALOOG 20 cultuur- en welzijnswerkers bij elkaar in Lier. Hoe slaan cultuur en welzijn blijvend de handen in elkaar? Lees de 5 inzichten.