el laboristo
portret

El Laboristo, een creatieve fabriek met impact op de buurt

Welke culturele projecten verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

Tomas Loveniers, bezieler van El Laboristo vertelt en geeft tips

Wat?

 • El Laboristo* vzw interesseert zich in alles wat anderen laten liggen. Het is een creatieve fabriek die materiaal herwaardeert en schenkt aan zij die het nodig hebben.
 • El Laboristo knutselt en experimenteert en toont dat een DIY-mentaliteit en een circulaire mindset voor heel wat vuurwerk zorgen.
 • El Laboristo heeft een fietsatelier in De Meubelfabriek in Gent. 

*Deze werking staat los van het Bovenlokale Cultuurdecreet.

Cijfers

 • Sinds de start in 2016 hielp El Laboristo meer dan 100 jongeren met de reparatie van hun eigen fiets.
 • De fabriek repareerde en verkocht tussen de 120 en 150 fietsen.
 • El Laboristo brengt 26 jongeren samen in een Whatsapp-groep.
 • Het fietsatelier in De Meubelfabriek bereikt tot 9 jongeren per week.
Luister naar de noden en wensen van anderen. Ga mee in hun verhaal. Laat je onderdompelen in hun wereld.

Idee

De vzw is een autodidactisch experiment mét impact op de samenleving. 

“Tijdens mijn studies begon ik me hoe langer hoe meer te vervelen. Om toch iets te doen, leerde ik mezelf fietsen maken, op het trottoir voor het huis waar ik woonde. Al gauw repareerde ik ook de fietsen van de buren. Later huurde ik een garage aan het begin van de straat. Het werd al snel een informele ontmoetingsplek. En nog later startte ik een fietsatelier op voor jongeren, in samenwerking met een jeugdontmoetingscentrum.”

Partners

 • De OKAN-school De Toren Van Babel die grenst aan één van de ateliers van El Laboristo.
 • Renoboot, het opvangcentrum van Fedasil dat ook niet-begeleide minderjarigen opvangt.
 • De Fietsambassade doneert weesfietsen. El Laboristo redt deze zo goed mogelijk van het containerpark.
 • Stad Gent biedt ruimte aan om een deel van het project te realiseren.
 • Particulieren doneren fietswrakken.
 • Buren bezoeken de maandelijkse fietsmarkt waar ze een fiets kunnen kopen. 

Tip!

Wees je bewust van de verschillen tussen wat je wil en wat je kan.

Het atelier is
vrijblijvend te bezoeken en je kan er werken aan je eigen tempo zonder te moeten doorstromen of attesten te behalen.
 • Tomas Loveniers
 • “Jongeren weten me ondertussen makkelijk te vinden als er wat scheelt aan hun fiets. Ze zetten grote ogen op als ik hun ‘verloren’ fiets toch kan herstellen, zodat ze de volgende dag vrolijk terug naar school kunnen bollen. Reken maar dat ze de volgende week terug in het atelier staan om alles over fietsmechaniek te leren.”
  Tomas Lovenier Bezieler El Laboristo

Foto © Balder Deschildre

Verrassend

El Laboristo streeft er niet naar om jongeren te bereiken. Het draait in de eerste plaats rond fietswrakken en weesfietsen. 

De vzw koos resoluut voor een atelier in het midden van de publieke ruimte, en trekt zo ook nieuwsgierige jongeren aan. Het zijn jongeren die wachten op een ontspannende, nuttige en vrijblijvende activiteit. 

“Als ik werk met een open poort dan komen er al snel nieuwsgierige jongeren. Van de OKAN-school bijvoorbeeld. Ik ben naar de vrijetijdsbegeleider gestapt. Elk jaar leidt de school nieuwe jongeren naar het atelier toe.”

“Iedere dinsdag zijn jongeren welkom om na school aan fietsen te sleutelen. Ik werk nu al 4 jaar op dezelfde locatie. Jongeren weten me ondertussen makkelijk te vinden als er wat scheelt aan hun fiets. Ze zetten grote ogen op als ik hun ‘verloren’ fiets toch kan herstellen, zodat ze de volgende dag vrolijk terug naar school kunnen bollen. Reken maar dat ze de volgende week terug in het atelier staan om alles over fietsmechaniek te leren.”

Grensverleggend

El Laboristo doet geen beroep op subsidies, en bouwde zelf een netwerk uit, zonder kennis van bestaande structuren. De vzw zit niet vast aan beleidsplannen of marktprincipes en kan zo blijvend experimenteren. Het fietsproject groeit. Dat betekent dat de wijken waarin het actief is de werking steunen. 

El Laboristo ondersteunt jongeren in de publieke ruimte. Voor velen een vertrouwde omgeving. Het open atelier is vrijblijvend te bezoeken en je kan er werken volgens je eigen tempo zonder te moeten doorstromen of attesten te behalen.

Tip!

Gebruik de publieke ruimte om gesprekken op te starten. Dit is de echte leefwereld van mensen in nood. Zo kom je tot directe, persoonlijke en spontane ontmoetingen. 

Contact

el-laboristo.org

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.