© Hanse Cora
portret

KONNEKTOR, een interdisciplinair en participatief project tussen stad, haven en achterland

Welke culturele projecten verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

Leontien Allemeersch van het Gentse Gouvernement vertelt en geeft tips

Wat?

Met KONNEKTOR ondersteunt Gouvernement 13 kunstenaars tijdens een zomerresidentie in 2020, met als uitvalsbasis Kerkbrugge – Langerbrugge (Evergem).

De kunstenaars doen onderzoek en werken rond de thema’s erfgoed, stad & periferie, toerisme, industrie, de haven … 

Het resultaat? Van interventies in de openbare ruimte, een documentaire ‘Het Sprookje van Langerbrugge’ of een uitwisseling met het dorp Pontelongo in Italië tot een fotoreeks van de elektriciteitscentrale en de bewoners. 

In het najaar van 2020 organiseert Gouvernement in samenwerking met OBRA|Baken een reeks ateliers door de kunstenaars, samen met de cliënten van de zorginstelling. Gouvernement zal ook een cocreatief project organiseren.

Cijfers

  • KONNEKTOR ging van start in het voorjaar van 2020 en zal uitlopen tot het voorjaar van 2021.
  • Tijdens de zomer van 2020 kregen 13 kunstenaars een residentie in Kerkbrugge-Langerbrugge.
  • In het najaar organiseert Gouvernement 24 ateliers waar de kunstenaars samenwerken met de cliënten van OBRA|Baken.
  • Om de 2 weken overlegt de grote werkgroep van 7 mensen die elk één van de partners representeren.
Dit is een bovenlokaal
cultuurproject.
Check op jouw project
in aanmerking komt.


Doe de check
Durf kunstenaars ondersteunen in experiment en ontwikkeling.

Idee

David en Hans, projectmedewerkers voor KONNEKTOR, organiseerden vorige winter voor De Warmste Week, het evenement ‘De Warmste Weg’, samen met de Academie en OBRA|Baken. De fijne samenwerking, de inspiratie van de omgeving en de zin om hier verder mee aan de slag te gaan, gaven het startschot voor KONNEKTOR. 

Gouvernement sprak eerst lokale en bovenlokale partners aan uit verschillende sectoren: erfgoed, toerisme, zorg, cultuur … Vanaf het voorjaar van 2020 stelden ze de grote werkgroep samen, selecteerden ze kunstenaars, zetten ze de residentieplek op orde …

Partners

KONNEKTOR is een initiatief van Gouvernement en steunt op actieve partnerschappen en coproducties met Lichtfestival Gent, Gemeente Evergem, North Sea Port, Projectgroep Gentse Kanaalzone, Kunstenplatform PLAN B, Kunstencentrum Vooruit, OBRA|Baken vzw en Comeet vzw.

Contact

konnektor.be

Nieuwe projecten betekenen een nieuw doelpubliek, een andere aanpak en nieuwe mogelijkheden.
  • “Leer luisteren naar wat er al is. Hoe kan je project bijdragen aan wat er zich al afspeelt in de omgeving, buurt en bij de partners? Hoe kan je hierop antwoorden geven of tegenkleur bieden? Hoe kan je hierrond samenwerken?”
    Leontien Allemeersch Communicatie- en projectmedewerker KONNEKTOR

Foto © Leontien Allemeersch

Verrassend

Door corona moest Gouvernement KONNEKTOR herdenken. Plannen veranderden. Het gaf de kans om trager en meer in de diepte te werken. De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat we soms te snel en te veel produceren en de waarde van diepgang en het kleinschalige missen.

Kunstenaars kregen de tijd, ruimte en ondersteuning én de kans om te experimenteren en te investeren in de omgeving rond de thema’s van KONNEKTOR. Dat leverde voor zowel voor de kunstenaars zelf, het team als de buurt zeer interessante en verrassende resultaten op. 

Het project toont de grote waarde van kunst en cultuur. Kunstenaars stellen hun praktijken open om contact te maken met anderen en een nieuw perspectief te bieden. Het zorgt voor verbinding.

Grensverleggend

Verschillende sectoren werken samen op lokaal en bovenlokaal niveau. Thema’s en kunstwerken vormen een rode draad doorheen de regio. Het is ook een verbindend project. Dat maakt de partners meer open, en ze begrijpen elkaar beter. Elk werkt minder op zijn eiland.

KONNEKTOR wil jonge, hedendaagse kunstenaars werk laten ontwikkelen in een niet-stedelijke context. Ontwikkeling en experiment van kunst en cultuur vinden immers vaak plaats in de stad. Gouvernement onderzoekt ook de waarde en de mogelijkheden van de periferie.

KONNEKTOR zet de ‘ontwikkeling in een traject’ en de ‘presentatie van een werk’ op dezelfde hoogte. Het ‘product’ is niet meer waard dan het ‘proces’.

KONNEKTOR omarmt verschillende thema’s én werpt er een kritische blik op.

Foto © Hanse Cora

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.