bovenlokaal
Tips #3

Tips voor jouw subsidie-aanvraag

OP/TIL geeft in maart en april 10 tips.

Want, subsidies aanvragen voor een bovenlokaal cultuurproject, dat doe je niet zomaar. Je bereidt je best goed voor. En je checkt eerst of jouw project of organisatie in aanmerking komt of niet.

TIP #3 – Wat betekent ‘bovenlokaal’?

Wat staat er in het decreet?

Je kan subsidies aanvragen voor een bovenlokaal cultuurproject. Binnen het decreet Bovenlokale Cultuurwerking betekent bovenlokaal: minstens de lokale uitstraling en de gemeentegrenzen overstijgend, zonder een weerslag te hebben op de gehele Vlaamse Gemeenschap.

Wat betekent het concreet?

  • Je vertrekt lokaal, en gaat een samenwerking aan buiten de gemeentegrenzen. Je werkt bijvoorbeeld samen met enkele buurtgemeenten.
  • Je vertrekt vanuit een bestaande samenwerking, tussen cultuurhuizen, bibliotheken … .
  • Je werkt binnen een regio, of een streek met een bepaalde identiteit.
  • Je vertrekt lokaal en zoekt naar partners met een gelijkaardig profiel, ergens anders in Vlaanderen, of je zoekt partners om expertise, kennis of ervaring te delen.
  • Bovenlokaal kan ook betekenen dat je publiek van elders aantrekt of zelfs betrekt, bij je cultuurproject.

Je gaat altijd een samenwerking aan vanuit een bepaalde behoefte, een bepaald doel, een centraal thema, een gemeenschappelijk verhaal …

Bovenlokaal, een éénduidig begrip?

Nee, bovenlokaal is geen éénduidig begrip. Bovenstaande definities zijn er maar enkele. Bovenlokaal kan betekenen: intergemeentelijk, interstedelijk, regionaal … Het begrip ‘bovenlokaal’ is een flexibel begrip.

En, het is belangrijk dat je zelf goed weet hoe je het invult, wat het voor jou en je partners betekent. Bovenlokaal werken, is een gemeenschappelijk verhaal creëren. Beschrijf dat verhaal ook helder in je dossier.

Voorbeelden

  • Het project PianoDays2020 vertrekt vanuit CC Strombeek, én betrekt de cultuurhuizen, bibliotheken, scholen … uit 9 andere gemeenten uit de buurt.
  • Cultuurkapel De Schaduw uit Ardooie en CC De Spil uit Roeselaere werken aan een participatief en theatraal totaalspektakel. Ze werken samen en bereiken daardoor 35 partners binnen de regio
  • Het project SerVies van Handmade in Brugge zal vooral werken in Brugge en de regio errond, maar zet partners in de steden Antwerpen en Oostende op weg om een vergelijkbaar project uit te werken.

Alles over deze projectsubsidielijn vind je hier. Ook een aanvraag indienen? De volgende deadline is 15 mei 2020.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

algemene nieuwsbrief
nieuwsbrief projecten