transversaal
Tips #4

Tips voor jouw subsidie-aanvraag

OP/TIL geeft in maart en april 10 tips.

Want, subsidies aanvragen voor een bovenlokaal cultuurproject, dat doe je niet zomaar. Je bereidt je best goed voor. En je checkt eerst of jouw project of organisatie in aanmerking komt of niet.

TIP #4 – Wat betekent ‘transversaal’?

Wat staat er in het decreet?

Je kan subsidies aanvragen voor een bovenlokaal cultuurproject. Het decreet Bovenlokale Cultuurwerking moedigt ook aan om transversaal te werken: cross-sectoraal verbindend werken tussen de verschillende culturele sectoren en disciplines.

Dit kan betekenen:

  • multidisciplinair: disciplines of sectoren staan naast elkaar;
  • interdisciplinair: disciplines of sectoren raken elkaar;
  • transdisciplinair: disciplines of sectoren verweven zich met elkaar.

Wat betekent het concreet?

Transversaal betekent dwars of snijdend. Binnen het decreet Bovenlokale Cultuurwerking duidt het begrip op mogelijke vormen van samenwerking.

Samenwerkingen tussen verschillende culturele disciplines en sectoren. Bijvoorbeeld tussen kunsten, cultureel erfgoed, circuskunsten, amateurkunsten, sociaal-cultureel werk of jeugdwerk.

Of, het gaat om samenwerkingen over beleidsdomeinen heen. Zoals een samenwerking vanuit cultuur met welzijn, sport, onderwijs, toerisme …

Je gaat altijd een samenwerking aan vanuit een bepaalde behoefte, een bepaald doel, een centraal thema, een gemeenschappelijk verhaal …

Voorbeelden

  • Het project SerVies van Handmade in Brugge wil het probleem van fijnstof zichtbaar en tastbaar maken. Het zal een servies ontwikkelen, geglazuurd met lokaal geoogst fijnstof. SerVies kruist ambachten met ecologie en onderwijs.
  • Seniorenslam van Artforum en Urban Woorden brengt stedelijke jongeren en actieve senioren samen rond slam, rap en poëzie. Het combineert verkleuring en vergrijzing.
  • Het cross-overfestival PPPUSH-IT zoekt de elektriciteit op tussen jong en gevestigd talent. En, het is een ontmoeting tussen muziek, beeld en media.

Alles over deze projectsubsidielijn vind je hier. Ook een aanvraag indienen? De volgende deadline is 15 mei 2020.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

algemene nieuwsbrief
nieuwsbrief projecten