projectwww
portret

Projectwww geeft het woord aan Brusselse en Vlaamse jongeren

Welke culturele projecten verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

Rina Govers & Abdelmalek El Houari, projectcoördinatoren vertellen en geven tips

Wat?

Projectwww is een danstheaterproject voor en door jongeren tussen 15 en 19 jaar uit Brussel en Vlaams-Brabant, begeleid door professionele coaches. Projectwww, dat is theater waarmee jongeren zich kunnen identificeren. Ze staan met hun eigen verhalen op het podium.

Het project loopt over 3 jaar. In het 1e jaar maken de jongeren 4 producties, of 1 per regio. In het 2e jaar worden de resultaten gedocumenteerd en gepubliceerd, de professionale coaches versterkt. De deelnemende organisaties krijgen ondersteuning om straffe kunsteducatie én de wensen van de jongeren te verankeren in hun werking. In het 3e jaar maakt projectwww opnieuw 4 producties. 

Cijfers

  • Op 3 jaar tijd produceert projectwww 8 verschillende jeugdtheatervoorstellingen.
  • Projectwww wil per productie een 20-tal jongeren bereiken.
  • Eén regio telt minstens één partner uit de Vlaamse Rand en één uit Brussel. Zo leren de jongeren over de gemeente- en gewestgrenzen heen andere jongeren met artistieke ideeën kennen. 
  • Projectwww werkt in 4 regio’s:
  1. Regio 1: Schaarbeek, Evere, Haren, Sint Joost Ten Node, Zaventem, Vilvoorde 
  2. Regio 2: Anderlecht en Dilbeek 
  3. Regio 3: Laken, Strombeek, Wemmel 
  4. Regio 4: Sint Pieters Woluwe, Tervuren, Oudergem, Wezembeek-Oppem 

Publicatie

Deze publicatie belicht projectwww vanuit verschillende hoeken belicht. Je leest de intenties van de initiatiefnemers, de ervaringen van jongeren, de coaches die hen begeleidden, hoe cultuurbeleidscoordinatoren het project beleefden…

Bestel deze publicatie op de website van Lasso.

Dit is een bovenlokaal
cultuurproject.
Check of jouw project
in aanmerking komt.
Doe de check

Idee

Zinnema, gemeenschapscentrum De Rinck en kunstcollectief L.E.A.D. startten in 2016 samen projectwww (wie, waar, waarom) op. Deze partners wilden een danstheatertraject opzetten voor en door jongeren tussen 15 en 19 jaar, met een diverse culturele achtergrond.

Met projectwww geven jongeren hun gevoelens rond het thema ‘identiteit’ op een artistieke manier vorm. Ze krijgen ook professionele begeleiding. Dat resulteert in een voorstelling voor leeftijdsgenoten, vrienden en familie. 

Projectwww werd in Anderlecht een succes. De partners boden het format en de opgebouwde expertise aan andere gemeenschapscentra en het Schoolopbouwwerk uit Brussel en de Vlaamse Rand aan.

Dit project kreeg bovenlokale projectsubsidies. De Vlaamse overheid erkende projectwww voor 3 jaar als platform waarbij meerdere trajecten gelijktijdig in Brussel en de Rand lopen.

Partners

Samen met L.E.A.D. garandeert Zinnema de kwaliteit van het pedagogisch en artistiek concept. L.E.A.D. neemt dan ook het voortouw in het train-the-trainer-programma voor de coaches. 

Lasso bouwde de afgelopen jaren meerdere netwerken uit in Brussel rond diverse thema’s waaronder ook cultuurparticipatie van jongeren.

De VGC is partner in het project en zet haar netwerk van gemeenschapscentra en contacten met de gemeenten in. Zij voorziet een financiële bijdrage aan het project van 8.000,00 euro per jaar voor de jaren 2021, 2022 en 2023. 

De culturele centra van Dilbeek, Zaventem, Strombeek, en de Brusselse GC’s De Rinck, Den Dam, de gemeenschapscentra van schoolpodium Noord, Op-Weule, De Maalbeek en De Kam en de gemeente Sint-Pieters- Woluwe zetten hun contacten met de scholen of jeugdorganisaties in. Zij faciliteren de repetities en houden het contact met de deelnemers. Zij nemen de producties op als school- of avondvoorstelling.Maak je jeugdtheater? Vertrek eens van de leefwereld van een superdivers en meertalig publiek.


  • projectwww
  • “Corona beperkte ons in 2020 om het project breed bekend te maken. Een bezoek van de coaches aan de verschillende scholen om het initiatief toe te lichten en flyers uit te delen was niet mogelijk. Dus hebben we ons vooral gericht op een interactieve campagne via social media.”

Verrassend

Ondanks de moeilijke werkomstandigheden, door corona, geloven toch heel wat scholen in dit project, en willen leerkrachten er lestijd aan besteden. 

Het project legt linken tussen de cultuur- en gemeenschapscentra, tussen de sectoren amateurkunsten en onderwijs. Dit leidt tot een breed gedragen project dat op meerdere niveaus impact creëert: bij de jongeren zelf, en bij de betrokken partners.

Grensverleggend

Jongeren uit Brussel en Vlaams-Brabant herkennen zich vaak niet in de producties uit de scholenprogrammatie van de cultuur- en gemeenschapscentra. Omdat jeugdtheaterproducties meestal niet vertrekken van de leefwereld van dit superdivers en meertalig publiek.

De interesses, het parcours of soms moeilijke levensomstandigheden van de jongeren komen niet aan bod. Er is weinig aanbod voor en vooral door deze groep. Projectwww vult die leemte op door direct het woord te geven aan deze jongeren.

Meerdere nieuwe samenwerkingen, in verschillende regio’s? Zorg voor een sterke en betrouwbare projectcoördinator.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.