NETWERKEN

GRENSBREKERS #9 — regio Gent

Geloof jij ook dat de meest waardevolle ideeën opschieten waar mensen elkaar ontmoeten? Je werkt rond cultuur voor een gemeente of stad en bent nieuwsgierig naar wat er leeft in de gemeenten rondom. Je wil meer cultuurcollega’s uit de regio leren kennen, en droomt ervan samen uitdagingen aan te pakken? 

Stap op dinsdag 18 juni 2024 in ons netwerk van culturele grensbrekers en ontmoet je buren uit Aalter, Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Gavere, Gent, Kaprijke, Laarne, Lievegem, Lochristi, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Wetteren, Zelzate en Zulte.

Ontmoet en match

Welke cultuurgrenzen wil je doorbreken? Over welke uitdagingen denken jouw cultuurcollega’s uit de regio na? Ontmoet en match tijdens GRENSBREKERS in regio Gent. Jij vertrekt die dag met minstens 3 nieuwe contacten en zeker één avontuurlijk idee. 

Met GRENSBREKERS connecteert OP/TIL culturele spelers in jouw regio, over de gemeentegrenzen heen. Begin 2022 deelde de Vlaamse Regering Vlaanderen op in 15 referentieregio’s. Om de 3 maanden planten we onze vlag in één van die regio’s. 

Programma

We openen de dag met kennismaking. We zetten regio Gent op de kaart. OP/TIL nodigt enkele experten en praktijken uit om jou te inspireren rond grensverleggend samenwerken. En we geven ook aan jou het woord, om ideeën en vragen te delen met elkaar.
In de namiddag is de regio zelf aan zet met sessies van COMEET, Cultuurregio Leie Schelde, Cultuur Gent ism Erfgoed Viersprong.

9.00 u. / Onthaal & koffie

09.30 u. / Welkom & kennismaking

10.25 u. / Een blik op samenwerken:

Regio Gent door de ogen van OP/TIL (regioconsulent Sylvia Matthys)

David Dumont over het bovenlokaal cultuurproject KONNEKTOR

10.55 u. / Pauze

11.20 u. / Keuzesessie

12.30 u. tot 13.30u. / Lunch

13.30u – 15u30u / Keuzesessie incl pauze

15u30 / Einde

Kies bij het inschrijven één van deze 3 keuzesessies in de voormiddag:

Sessie 1 / Hoe kunnen we de fysieke ruimte voor cultuur in een regio delen met elkaar? 

Zonder levendige cultuurplekken geen boeiend lokaal cultuurbeleid. Cultuurcentra, bibliotheken, maar ook tijdelijke en gedeelde plekken, broedplaatsen, herinrichting van kerken… zorgen in steden, gemeenten en regio’s voor een kloppend hart. Maar de beschikbare ruimte is vaak schaars, duur, niet even goed bereikbaar en niet altijd aangepast aan de noden van kunstenaars, amateurkunstenverenigingen en andere organisaties met culturele noden.

In deze sessie pitchen twee praktijkvoorbeelden hun aanpak. Zij werkten een digitaal platform uit om vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen. We gaan samen op zoek naar toekomstpistes rond ruimte delen in de regio.

Gastsprekers: Amani El Hadad (Gents Kunstenoverleg – GKO) voor Open Creatives en Peter Vandermeulen en Davy De Laeter van Samenwerk.

Sessie 2 / Workshop: gedeelde uitdagingen in regio Gent

Samenwerken doe je niet zomaar. Je wil eerst weten: is er een gezamenlijke droom, uitdaging of kans waarvoor samenwerken een meerwaarde kan zijn? In deze workshop ga je met je cultuurcollega’s actief op zoek naar thema’s die jullie verbinden in de regio. We verzamelen ideeën en werken toe naar een prioriteitenlijst van mogelijkheden waar jullie samen (verder) mee aan de slag kunnen gaan.

Begeleiding: OP/TIL 

Sessie 3 / De verbindende kracht van cultuur als hefboom voor sociale cohesie.

Cultuur heeft een universele, verbindende kracht. Bij het opzetten van participatieve acties (ook in andere domeinen), is cultuur vaak de hefboom om van onderuit samenwerkingen op te zetten en het sociale weefsel te versterken. Met de ervaringen uit het Burgerbudget Evergem en de participatieve ‘Wij van de Wijk’-trajecten van Erfgoed Viersprong krijg je zicht op hoe dit type initiatieven bijdraagt tot sociale cohesie en een actieve cultuurbeleving. Ontdek hoe participatief en sectoroverschrijdende samenwerking kansen creëert in jouw cultuurpraktijk. 

Gastsprekers: Emma Verheye (gemeente Evergem) voor Burgerbudget Evergem en Sofie Moeykens (Erfgoed Viersprong) voor ‘Wij van de Wijk’ 

Kies bij het inschrijven één van deze 3 keuzesessies in de namiddag:

Sessie 4 / Gent Culturele Hoofdstad 2030: dé hefboom voor regionale samenwerking?

Gent heeft de ambitie om in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa te worden. Dit doet de stad niet alleen; er is veel enthousiasme rondom Gent. Deze kandidatuur biedt een uniek momentum in het samenspel tussen de stad en de omliggende regio. 

In deze sessie krijg je een update over de Gentse kandidatuur en de aanpak rond regionale samenwerking. Daarna gaan we met alle deelnemers in debat en zoeken we naar wat er vandaag nog aan verbindingen ontbreekt. We oogsten samen de kansen en ideeën voor verdere uitwerking van de concrete culturele dynamiek vanuit Gent naar de regio en omgekeerd. 

Wil je in avant-première (Europa verwacht de Gentse inzending tegen september) meer weten over de Gentse plannen? En mee nadenken hoe zo’n titel ook bovenlokaal een hefboom kan zijn om via cultuur maatschappelijke uitdagingen aan te pakken? Neem dan zeker deel.

Gastsprekers: Els Uytterhoeven (Cultuur Gent), Nele Keukelier (Gents Kunstenoverleg – GKO), Bart Noels (OP/TIL). 

Sessie 5 / Hoe kunnen we samenwerken tussen de drie UiTPAS-regio’s in regio Gent?

Binnen Referentieregio Gent kent de UiTPAS al een hele historiek. Bijna elke gemeente is intussen aangesloten bij een UiTPAS-regio. We tellen vandaag drie UITPAS-regio’s: UiTPAS Gent (met Merelbeke, Melle, Lochristi en Destelbergen), de UiTPAS Meetjesland en de gloednieuwe UiTPAS Leie-Schelde. 

Waarin verschillen we? En wat bindt ons? Wat kunnen we van elkaar leren? En wat kan een meerwaarde zijn voor onze gebruikers? 

Met deze vragen gaan we aan de slag om na te gaan hoe we in de toekomst deze drie  werkingen op elkaar afstemmen. Kunnen we in regio Gent pionieren in het maken van interregionale UiTPAS-afspraken? 

Gastsprekers: Wim D’haeyer van Publiq ism Jolien Verroeye en Julie Deryckere (UiTPAS Leie-Schelde), Julie Beeckman (UiTPAS Gent), Ellen van Basselaere (UiTPAS Meetjesland)

Sessie 6 / Bibliotheek van de toekomst: de drempelvrije bibliotheek succesvol organiseren

De drempelvrije bibliotheek van de toekomst krijgt vorm vanuit samenwerking.  In de referentieregio Gent zijn verschillende samenwerkingsverbanden van openbare bibliotheken actief. 

We wisselen ervaringen uit tussen de openbare bibliotheken van de regiobibliotheek Leie-Schelde, de regiobibliotheek Meetjesland, de regiobibliotheek in oprichting van regio Viersprong en de Gentse stadsbibliotheek De Krook met haar wijkfilialen. 

We identificeren uitdagingen die leven rond de drempelvrije bibliotheek en inspireren elkaar vanuit de eigen praktijk. We gaan dieper in op de zoektocht naar draagvlak bij de gebruikers en de besturen, het potentieel van de Open+-bibliotheek en hoe we deze concreet kunnen organiseren, en hoe we duidelijke afspraken kunnen maken die werken in de praktijk. Zo delen we vanuit samenwerking de geslaagde oplossingen met elkaar. 

Gastsprekers: Merijn Callens (Cultuurconnect), Greet Melis (COMEET), Ann Van de Vijver (Bibliotheek Nazareth) 

Wanneer?
dinsdag 18 juni 2024
9.30 u. tot 15.30 u.
9.00 u. / onthaal


Waar?
Cultuurhuis Merelbeke
Driekoningenplein 15
9820 Merelbeke


Voor wie?
Medewerkers en coördinatoren van een stedelijk of gemeentelijk cultuur- of gemeenschapscentrum, bibliotheek, museum, erfgoedcel, UiTPAS en (cultuur)participatie, cultuur- en vrijetijdsdienst of een cultureel intergemeentelijk samenwerkingsverband uit de regio Gent.


Door wie?
OP/TIL in samenwerking met COMEET, Cultuurregio Leie Schelde, Erfgoed Viersprong, Cultuur Gent en Cultuurhuis Merelbeke.


Schrijf je hier in

Prijs

Gratis, schrijf je wel in.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.