Bovenlokaal samenwerken

Bovenlokaal samenwerken is een breed begrip, en heeft geen vaste definitie. Het verwijst naar een tussenruimte: het overstijgt de gemeentegrenzen, en is niet Vlaams.

Regionaal samenwerken

Regionaal samenwerken is een vorm van bovenlokaal samenwerken. Vanuit een geografische aanpak. Regionaal betekent dat jouw partners zich binnen eenzelfde regio bevinden, of rondom jouw gemeente.

Intergemeentelijk samenwerken

Intergemeentelijk samenwerken, is een vorm van regionaal samenwerken. Verschillende lokale besturen werken samen, rond cultuur.

Intergemeentelijk samenwerken

Eind 2019 erkende de minister van Cultuur 19 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (IGS) rond cultuur:

Neteland, ECRU, Stuifzand, COMEET, Cultuurregio Leie Schelde, Viertoren, Cultuuroverleg Ijzervallei, CO7, zuidwest, Ginter, BIE midwest, cultuurtuin WAAS, Zuidrand, Route42, Druivenstreek, cultuur Noordrand, Cultuurregio Pajottenland-Zennevallei, Dijk 92 en de Merode.

Vlaanderen subsidieert hen voor een regierol: een coördinerende en ondersteunende rol voor hun regio. Deze netwerken verbinden culturele spelers in de regio, versterken lokale actoren én bouwen bruggen naar andere sectoren.

Iedere regionale en culturele context is anders. En dus ook de regierol. Wil je een algemeen beeld van die regierol?

Ook intergemeentelijk samenwerken?

De eerste datum voor het aanvragen van subsidies voor een bovenlokaal cultuurproject is 1 oktober 2025.

CULTUUR VERBINDT

Hulp nodig bij
het uitwerken van een cultureel project?
Op zoek naar partners?

Vind jouw intergemeentelijk verband
Wist je dat minister Bart Somers in maart 2021 Vlaanderen opdeelde in 17 referentieregio’s?
Vertel me meer

BE/LICHT

Jo Sollie

JO SOLLIE

Coördinator Cultuur Noordrand

Cultuur Noordrand verbindt als intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultuur de gemeenten Asse, Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel en Zaventem.

Grote uitdaging?

Cultuur Noordrand omvat 13 gemeenten met verschillende grote maar ook vele kleine culturele spelers. We willen iets betekenen voor al deze spelers.

Favoriete culturele plek in jouw regio?

De Noordrand van Brussel is rijk aan kerkjes, kastelen, oude industriële complexen en schitterende buitenlocaties. Cultuur- en gemeenschapscentra en bibliotheken maken regelmatig gebruik van deze locaties. Een lezing, theatervoorstelling of concertje meepikken op zo’n locatie zorgt voor een aparte beleving.

Grensverleggende samenwerking?

Ik heb niet echt een voorkeur voor een bepaalde sector. Samenwerken betekent voor mij vooral SAMEN geloven in een project en SAMEN bouwen aan een project met vallen en opstaan. Dat kan voor mij met alle sectoren: culturele en niet-culturele.

“Je moet als regio een groep vormen. Gemeenten moeten elkaar vinden. Anders maak je die onderlinge generositeit niet waar. Een opdracht of verplichting vanuit de overheid is niet voldoende. En, je hebt een goed verhaal nodig.”

Janna Lefevere, Cultuurnetwerk Kempen