WERK SAMEN AAN CULTUUR

Cultureel netwerk

Eind 2019 erkende de minister van Cultuur 19 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden (IGS) rond cultuur.

Binnen deze samenwerkingsverbanden werken verschillende lokale besturen samen, rond cultuur. Het IGS heeft een coördinerende en ondersteunende rol.

Het is een netwerk dat culturele actoren in de regio verbindt, zo lokale actoren versterkt én bruggen bouwt naar andere sectoren.

Intergemeentelijk samenwerken

Ben jij een culturele speler binnen één van deze regio’s? Klop gerust aan bij jouw intergemeentelijk samenwerkingsverband. Om partners te zoeken, om een link te leggen naar andere sectoren, om jouw projectidee voor te leggen …

Het gaat om de volgende samenwerkingsverbanden:

Neteland, Midden-Limburg, Cultuurnetwerk Kempen (CNEK), COMEET, Cultuurregio Leie Schelde, Viertoren, Cultuuroverleg Ijzervallei, CO7, zuidwest, Ginter, BIE, cultuurtuin WAAS, Zuidrand, Route42, Druivenstreek, cultuur Noordrand, Cultuurregio Pajottenland-Zennevallei, Dijk 92 en de Merode.

Wil je zelf een intergemeentelijk samenwerkingsverband oprichten?

CULTUUR VERBINDT

Een intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultuur verbindt culturele actoren in de regio. Het versterkt lokale actoren én bouwt bruggen naar andere sectoren.

Vind jouw cultureel netwerk

ROSITA BOUSSEMAERE

Coördinator van CO7

Grote uitdaging?

CO7 ondersteunt heel veel kleine spelers uit de regio. We willen ons netwerk verder uitbreiden, om nog meer culturele spelers te bereiken. Om linken te leggen met andere sectoren. Een goed evenwicht tussen die twee, wordt een belangrijke uitdaging. 

Favoriete culturele plek in jouw regio?

De bibliotheken zijn de meest nabije culturele plekken. Ze staan letterlijk en figuurlijk dicht bij de burger. Ik hou van de sfeer van openheid en de dynamiek van onze bibliotheken. De gemeenten blijven investeren om van de bibs échte ontmoetingsplaatsen te maken.

Grensverleggende samenwerking?

We willen maatschappelijk kwetsbare groepen meer doen participeren. Door samenwerkingen op microniveau met lokale welzijnsactoren, willen we de welzijnssector dichter bij het cultuur- en erfgoedveld brengen.

BE/LICHT

Rosita Boussemaere

GE/SPOT

CO7 is het intergemeentelijk samenwerkingsverband rond cultuur tussen de gemeenten Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren en Zonnebeke.

Het culturele netwerk geeft al 15 jaar zuurstof aan cultuur en erfgoed. Bekijk het feestaanbod in en rond Poperinge.