Eind 2019 erkende de Vlaamse overheid 19 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden voor cultuur, in het kort IGS’en cultuur. Ze bundelen de gemeentelijke krachten in een netwerk, nemen een regierol op voor de regio en behouden een helikopterzicht. Ze zijn divers en zorgen voor regionaal maatwerk. Ze kennen hun netwerk en ondersteunen het.

Maak hieronder kennis met de 19 erkende IGS’en cultuur.

Comeet

Comeet is het kruispunt en samenwerkingsplatform voor cultuurregio Meetjesland. Comeet inspireert, verbindt en ondersteunt de bibliotheken, het erfgoed, de podia en alle cultuurmakers in het netwerk van Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Lievegem, Sint-Laureins, Wachtebeke en Zelzate.

In de kijker / Comeet ken je misschien van … de boeteloze regiobib. De gemeentelijke bibliotheken werken intensief samen in de regiobib, zowel beleidsmatig als operationeel. En, dat voelt ook de lezer, want sinds kort betaalt die geen lidgeld én geen boetes meer.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Greet Melis, regiocoördinator van Comeet.
Website /  www.comeet.be

CO7

CO7 is het samenwerkingsverband voor cultuur en erfgoed tussen 7 gemeenten in de zuidelijke Westhoek: Heuvelland, Ieper, Langemark-Poelkapelle, Mesen, Poperinge, Vleteren, Zonnebeke.

In de kijker / CO7 ken je misschien van … de Jonge Garde. Voor de 20e verjaardag van de beeldbank ‘Westhoek verbeeldt’ verzamelt CO7 een groep jongeren die het project opnieuw laten schitteren. Het project zorgt voor leer- en ervaringskansen en verbinding.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Nele Provoost, coördinator van CO7.
Website /  www.co7.be

Cultuur Noordrand

Cultuur Noordrand is het dynamisch cultureel netwerk van 13 steden en gemeenten ten noorden van Brussel. Het netwerk focust op efficiëntie en effectiviteit én tackelt maatschappelijke uitdagingen vanuit cultuur. Asse, Grimbergen, Kampenhout, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Machelen, Meise, Merchtem, Opwijk, Steenokkerzeel, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en vzw de Rand maken deel uit van het netwerk.

In de kijker / Cultuur Noordrand ken je misschien van … PianoDays. In maart viert Cultuur Noordrand de piano met een festival met een twintigtal concerten, een muzikale route in 11 steden en gemeenten. Het festival kwam tot stand naar aanleiding van de ‘dag van de piano’, op 28 maart. De 88e dag van het jaar, net zoveel dagen als het aantal toetsen op een piano. 

Verbindend verhaal / Lees het interview met Jo Sollie, regiocoördinator van Cultuur Noordrand
Website /  www.cultuurnoordrand.be

Cultuuroverleg Ijzervallei

Cultuuroverleg Ijzervallei is het IGS voor cultuur dat actief is in Alveringem, Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge.

In de kijker / Cultuuroverleg Ijzervallei ken je misschien van… Iedereen dichter. Dichteres Astrid ging op zoek naar ontmoetingen en verhalen in de Westhoek. Ze sprak met meer dan 200 inwoners van de streek en hield schrijfworkshops. Het resultaat werd gebundeld op een online poëzieplattegrond. Het project brengt de mensen van de streek dichter bij elkaar, én maakt van hen een dichter.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Elke Verbeke, regiocoördinator bij Ijzervallei.
Website /  www.co-ijzervallei.be

Cultuurregio Leie Schelde

Cultuurregio Leie Schelde is een creatieve en eigenzinnige regio die bruist van cultuur. Deinze, De Pinte, Gavere, Kruisem, Nazareth, Sint-Martens-Latem, Zulte en Zwalm bundelen er de krachten voor cultuur en erfgoed.

In de kijker / Cultuurregio Leie-Schelde ken je misschien van … de regionale UiTPAS. De UiTpas is een spaar- en voordeelkaart. Het regionale UiTpas-aanbod bestaat uit het volledige vrijetijdsaanbod van alle deelnemende gemeenten, op termijn kunnen ook de verenigingen aansluiten. De UiTpas wordt ondersteund door Publiq.

 

Verbindend verhaal /  Lees het interview met Jolien Verroeye, regiocoördinator bij Cultuurregio Leie-Schelde.
Website /  cultuurregioleieschelde.be

Cultuurtuin Waas

Cultuurtuin Waas verbindt en versterkt Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht in hun culturele ambities en laat zo de regio uitgroeien tot dé cultuurtuin van Vlaanderen.

In de kijker / Cultuurtuin Waas ken je misschien van … Buitenbeentjes. Met het project zetten 10 bibliotheken uit de regio een gevarieerde reeks lezingen op waarmee ze reflecteren op de actualiteit. De sprekers zijn experten in hun vakgebied, die hun inzichten vertalen naar mensentaal.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Elke Clompen, clustermanager cultuur bij Cultuurtuin Waas.
Website /  www.interwaas.be/home-cultuurtuin-waas

de Merode

De Merode biedt ondersteuning in cultuur voor Herselt, Hulshout, Scherpenheuvel-Zichem, Tessenderlo en Westerlo, in het ‘prinsheerlijk platteland’.

In de kijker / de Merode ken je misschien van… hun ondersteuning voor bovenlokale cultuurprojecten. Verenigingen met een projectidee kunnen dat toetsen bij de regiocoördinator van de Merode. Zij duikt samen met hen in het dossier en helpt de vereniging op weg. Of, ze worden toegeleid naar de subsidielijn van de regio, of Falke helpt hen om een bovenlokaal projectdossier op te zetten en in te dienen.

Verbindend verhaal /  Lees het interview met Falke Lambrechts, regiocoördinator bij de Merode.
Website / www.cultuurenerfgoeddemerode.be

Dijk92

Dijk92 ondersteunt de gemeenten Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne, Lebbeke, Wichelen, Wetteren, Zele voor cultuur.

In de kijker / Dijk92 ken je misschien van… de Weesgedichten. Als eerste regio in Vlaanderen ging Dijk92 ook aan de slag met het project Weesgedichten. Een gedicht wordt geadopteerd bij de bibliotheek door een lezer en vervolgens aangebracht op het raam van een winkel, bibliotheek, huis, school … Zo werd de Denderregio één grote gedichtenbundel.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Tom Van De Velde, cultuurcoördinator van Dijk92.
Website / www.dijk92.be

ECRU

ECRU geeft kleur aan cultuur en erfgoed in de gemeenten As, Beringen, Genk, Heusden-Zolder, Houthalen-Helchteren, Leopoldsburg en Maasmechelen en stimuleert talentontwikkeling, verhoogt cultuurparticipatie en werkt samen aan een dynamisch cultureel netwerk.

In de kijker / ECRU ken je misschien van … Klub Karbon. Samen met partnerorganisatie Arktos leidt Ecru jongeren uit kwetsbare situaties naar het kunst- en cultuurlandschap van de culturele centra uit de regio toe. ECRU zorgt voor de verduurzaming van het opgebouwde netwerk en creëert zo een omgeving waarin jongeren en projectpartners goede voorbeelden en kennis uitwisselen.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Leen Gos, regiocoördinator bij ECRU.
Website / ecru.be

Ginter

In het West-Vlaamse Ginter zetten bibliotheken, cultuurcentra en erfgoedspelers uit de gemeenten Ichtegem, Jabbeke, Gistel, Koekelare, Oudenburg, Torhout en Zedelgem samen hun schouders onder bovenlokale projecten.

In de kijker / Ginter ken je misschien van… Oaze. Het is de plaats waar organisatoren uit de Ginter-regio in contact komen met jonge makers. In de schoot van Oaze en in samenwerking met VI.BE voor demodays (week van de Belgische muziek) ging Ginter op zoek naar de beste demo uit de regio. De winnaar krijgt studiotijd voor opname van twee singles in een professionele opnamestudio.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Ellen Van Laecke, regiocoördinator bij Ginter.
Website / www.ginter.be

Midwest

Midwest is een dienstverlenende vereniging, die ook het beleidsdomein cultuur opneemt voor de gemeenten Hooglede, Izegem, Ingelmunster, Lichtervelde, Moorslede,  Roeselare, Staden, Wingene.

In de kijker / Midwest ken je misschien van … Verse SprUiTjes, dat lokaal podiumtalent ondersteunt door een platform aan te bieden waarop artiesten zichzelf kunnen aanprijzen. Organisatoren krijgen zo een handige tool om gericht te zoeken naar podiumtalent dat perfect aansluit bij hun evenement. Verder ondersteunt het platform ook met subsidies.

Verbindend verhaal / Lees interview met Ann Bouckaert, regiocoördinator bij Midwest.
Website / www.midwest.be

Neteland

Neteland verbreedt het cultuuraanbod van de regio. Neteland verbindt door de cultuurparticipatie te verhogen en een netwerk te creëren. Neteland versterkt door (boven)lokale kunstenaars en verenigingen te ondersteunen. Neteland is een breed samenwerkingsverband waar ook cultuur een plek in krijgt, voor de gemeenten Grobbendonk, Olen, Herentals, Herenthout en Vorselaar.

In de kijker / Neteland ken je misschien van … het eerste Regionale Netwerk Vrijetijdsparticipatie. Neteland bundelt de krachten in een regionaal netwerk van vrijetijdsspelers en welzijnsactoren, om participatiedrempels weg te werken en mensen in armoede beter toe te leiden naar het cultuur- en vrijetijdsaanbod. Ze waren daarmee de eersten in Vlaanderen om dat op regionale schaal aan te pakken. Intussen volgenden anderen (Cultuur Noordrand) hun voorbeeld en werd het zelfs onderdeel van het nieuwe decreet Bovenlokale Cultuurwerking.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Stien Roes, regiocoördinator bij Neteland.

Website / regioneteland.be/vrijetijd/

Route42

Route42 werkt regionaal samen in Geraardsbergen, Herzele, Lierde, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem voor cultuur en bibliotheken. Het neemt een regierol op en bouwt bruggen met andere sectoren. Route42 wil mensen uit de regio samenbrengen, met elkaar verbinden en elkaar laten versterken.

In de kijker / Route42 ken je misschien van … de regiobib. Als eerste samenwerkingsverband in Vlaanderen realiseerde Route42 de regiobib. Zo heb je als inwoner van de regio eenvoudig toegang tot het aanbod van alle bibliotheken uit het netwerk en kun je materialen in elke bibliotheek reserveren, ontlenen en terugbrengen. Een eenvoudig, maar vooruitstrevend systeem.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Koen De Keukeleire, regiocoördinator bij CO7.
Website / route42.be

Zuidrand

Streekvereniging Zuidrand behartigt meerdere beleidsdomeinen, waaronder ook cultuur, voor de gemeenten Aartselaar, Borsbeek, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel.

In de kijker / Zuidrand ken je misschien van … de regionale popraad. Muzikanten van allerlei slag, producers en muziekorganisatoren krijgen een platform om hun ideeën, noden en wensen voor de regio en het lokale beleid kenbaar te maken. Een popraad wordt ondersteund door VI.BE.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Wannes De Laender, regiocoördinator bij Zuidrand.

Website / www.dezuidrand.be

Stuifzand

Stuifzand ondersteunt de Kempense gemeenten Balen, Dessel, Geel, Laakdal, Meerhout, Mol en Retie. Binnen het bovenlokaal cultuurluik zijn vooral de bibliotheken en cultuurdiensten actief. De cultuurcentra van Mol en Geel werken samen met Turnhout, Heist-op-den-Berg en Herentals onder de noemer ’t Pact.

In de kijker / Stuifzand ken je misschien van … de Expeditie Community Librarion. Stuifzand nam de bibliotheekmedewerkers uit de regio mee op expeditie, op weg naar een derde plek. Een ‘derde plek’ is een plaats waar mensen graag komen, waar ze verrijkt naar buiten gaan, waar ze kunnen zijn zoals ze zijn, waar ze zich thuis voelen. Het neemt dus een belangrijke plek in je leven in, naast je thuis en je werk of school. Ze reisden naar Oslo en gingen er inspiratie opdoen om ook in de Kempen zulke plekken te creëren. 

Verbindend verhaal / Lees het interview met Kim Nevelsteen, regiocoördinator bij Stuifzand.

Website / route42.be

Viertoren

Viertoren is de intergemeentelijke samenwerking rond cultuur in De Panne, Koksijde, Nieuwpoort en Veurne. De doelstellingen van deze samenwerking zijn ambitieus en gevarieerd. Centraal staat het samenwerken van culturele spelers met andere sectoren

In de kijker / Viertoren ken je misschien van … Ijzersterk Talent.
Samen met het naburige IGS Ijzervallei zet Viertoren de schouders onder het platform Ijzersterk talent. Zo bieden ze lokale artiesten een uithangbord, en zijn ze matchmaker met organisatoren uit de regio.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Sara Broucke, regiocoördinator bij Viertoren.

Website / www.viertoren.be

Druivenstreek

Bertem, Hoeilaart, Huldenberg, Overijse, Tervuren en vzw de Rand bundelen samen de krachten in de Vrijetijdsregio Druivenstreek. Samen streven ze naar een kwaliteitsvol vrijetijdsaanbod en een gezamenlijke beleidsvisie voor cultuur, bibliotheek, sport, toerisme, erfgoed, jeugd en welzijn.

In de kijker / Druivenstreek ken je misschien van … UiT in de Druivenstreek. Het samenwerkingsverband een gezamenlijke website waarop je het hele aanbod van de regio kan consulteren. Daaruit vloeide ook de UiTPAS Druivenstreek en een gezamenlijk magazine voort. De UiTPAS wordt ondersteund door publiq.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Hilde Weygaerts, regiocoördinator bij de Druivenstreek.

Website / www.uitindedruivenstreek.be

Zender

Zender is de naam van de Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei. Voor cultuur verenigt het IGS Affligem, Beersel, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Liedekerke, Linkebeek, Pepingen, Roosdaal, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw en Ternat.

In de kijker / Zender ken je misschien van … het gedeelde ticketingsysteem.
In het kader van de Vlaamse digitale transformatiestrategie en omwille van de nood aan een innovatieve ticketingoplossing kwamen de podiumhuizen uit de regio Zender tot een gedeeld ticketingsysteem, met de ondersteuning van Cultuurconnect.

Website / zender.be

Zuidwest

Door cultuur- en erfgoedwerkers, zowel professioneel als vrijwillig, te inspireren en te ondersteunen bouwt Zuidwest “preus” aan het cultuur- en erfgoedveld van de streek, voor de 13 gemeenten Anzegem, Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Kortrijk, Kuurne, Lendelede, Menen, Spiere-Helkijn, Waregem, Wervik, Wevelgem en Zwevegem in Zuid-West-Vlaanderen.

In de kijker / Zuidwest ken je misschien van … Buren bij kunstenaars.
Met het regionale project ‘Buren bij kunstenaars’ zet Zuidwest lokale en regionale artiesten in de kijker. Dankzij een intensieve samenwerking van de gemeenten krijgen maar liefst 400 kunstenaars de kans om tentoon te stellen, in eigen atelier of in groepstentoonstellingen.

Verbindend verhaal / Lees het interview met Marnix Theys, regiocoördinator bij Zuidwest.

Website / www.zuidwest.be