Team

 • Lien Verwaeren
  Consulent
  lien@cultuuroptil.be

  Directeur, consulent en partner in crime voor de intergemeentelijke samenwerkingen cultuurtuin WAAS, Zuidrand en Route 42.

  Wat is cultuur voor jou?
  Dat wat je samen met anderen beleeft. Zoals een verhaal voorlezen aan mijn kinderen, of de uitstap naar de biënnale van Venetië, met vriendinnen.

  Indrukwekkende culturele ervaring?
  De theatervoorstelling ‘Aalst’ van Victoria. Over een dubbele kindermoord. Het maakte een sterke indruk op me. Ook nu nog, meer dan tien jaar later.

  Inspirerende werkingen?
  Ik heb veel respect voor wat vrijwilligers soms bereiken. In Dendermonde organiseert Jong KWB elk jaar het gezinsfestival Koekenaap. Het combineert kleinschaligheid en gezelligheid met professionele voorstellingen. Of Femma, een klassieke, verzuilde vrouwenorganisatie die plots een nieuwe drive vond.

 • Gwennan Dekens
  Consulent
  gwennan@cultuuroptil.be

  Adjunct-directeur, consulent en partner in crime voor de intergemeentelijke samenwerkingen Druivenstreek, Noordrand, Pajottenland-Zennevallei, Dijk 92 en de Merode.

  Wat is cultuur voor jou?
  Cultuur verrijkt. Cultuur raakt. Het is overal. Cultuur is paradoxaal: het is vormend, bepalend, bevestigend, verbindend, soms pure schoonheid. Tegelijk is het uitdagend, kritisch, schurend, ongemakkelijk, of zelfs lelijk.

  Indrukwekkende culturele ervaring?
  Als student stond ik wel eens op een podium. Magisch is dat. De zenuwen die door je lijf gieren, de confrontatie met het publiek, de ontlading erna. Toen heb ik beslist: in zo’n sector wil ik aan de slag. Ik wil mee de voorwaarden creëren die dat mogelijk maken.

  Inspirerende werkingen?
  De regionale werking van Vlabra’ccent, voor gemeenschapscentra en culturele centra. Een goed draaiend netwerk! Drie van de vier regio’s stapten direct mee in de nieuwe evolutie rond transversaal werken, binnen de subsidielijnen intergemeentelijk samenwerken uit het decreet Bovenlokale Cultuurwerking.

 • Leonie Lanssens
  Consulent
  leonie@cultuuroptil.be

  Consulent en partner in crime voor de intergemeentelijke samenwerkingen Ijzervallei, Viertoren, BIE, CO7, Ginter, en Zuidwest.

  Wat is cultuur voor jou?
  Dat wat je tot in het diepste van je ziel kan raken én waardoor je je verbonden voelt met elkaar.

  Indrukwekkende culturele ervaring?
  De eerste keer dat ik hedendaags ballet zag, in CC De Spil in Roeselare. Zonder klassieke muziek en tutu’s. Het uitgepuurde decor en de noise-muziek ontkrachtten de romantische sprookjeswereld.

  Inspirerende werkingen?
  Het werk van Miet Warlop en Alexander Vanthournout: puurheid en eenvoud, die toch niet eenvoudig is. Het werk van Warlop illustreert een mogelijke dialoog tussen verschillende disciplines. Inspirerend voor wie transversaal wil werken.

 • Sylvia Matthys
  Consulent
  sylvia@cultuuroptil.be

  Consulent en partner in crime voor de intergemeentelijke samenwerkingen Neteland, Midden-Limburg, CNEK, Comeet en Cultuurregio Leie-Schelde

  Wat is cultuur voor jou?
  In mijn studententijd las ik ‘Random Family’, een keihard verslag over opgroeien in The Bronx in de jaren 1990. De plek waar je opgroeit, bepaalt de kansen die je krijgt, en hoe je ze neemt. Dat is voor mij cultuur: jezelf uitdrukken en ontwikkelen, je zinnen verzetten, dingen op een andere manier bekijken of een plek geven, kritisch zijn, in dialoog gaan,…

  Indrukwekkende culturele ervaring?
  De voorstelling ‘The Song’ van Rosas: een kale scène, inventieve dans, en dan plots een Beatles-song. Een moment waarop alles in elkaar klikt.

  Inspirerende werkingen?
  Met Studio Stad en De Serre biedt Hasselt een creatieve broeikas voor lokaal en (minder) jong talent. En De Pianofabriek uit Sint-Gillis. Zij durven omdenken, cultuurbeleid voeden, met aandacht voor wie en wat hen omringt. Het Guislainmuseum ook, scherp geplaatst tussen kunst, erfgoed en gezondheid. Hun expo’s zijn heel straf.

 • Benedikte De Vos
  Cijfers & onderzoek
  benedikte@cultuuroptil.be

  Cijfers & onderzoek

  Wat is cultuur voor jou?
  Alles wat we delen. Alles waarmee we betekenis geven aan onze omgeving, onze relaties, onszelf.

  Indrukwekkende culturele ervaring?
  Als tiener zag ik ‘La Tristeza Complice’ van Les Ballets C de la B in de Vooruit. Een wervelende voorstelling met een grote diversiteit aan leeftijden en nationaliteiten én live accordeonmuziek van Henry Purcell.

  Inspirerende werking?
  De sociaal-artistieke werking van Bij` de Vieze Gasten. Ze tilt mensen op, in hun kunnen, of haalt ze even uit een minder rooskleurig bestaan. Ze maakt dat mensen gezien worden. En, het levert ook prachtige artistieke voorstellingen op.

 • Nimfa Tegenbos
  Pers & communicatie
  nimfa@cultuuroptil.be

  Pers & communicatie

  Wat is cultuur voor jou?
  Alles wat ontroert, raakt, doet huilen én lachen. Dat wat (anders) doet kijken naar de wereld, het uit zijn alledaagsheid optilt.

  Indrukwekkende culturele ervaring?
  In de lagere school zag ik heel wat balletvoorstellingen in de schouwburg in Leuven. Met bedwelmende parfums, het geroezemoes voor de voorstelling. Eén keer nam een echte punker, met hanenkam en tatoeages plaats in het rode fluweel. Een heerlijk contrast.

  Inspirerende werkingen?
  De sociaal-artistieke werking van Tutti Fratelli in Antwerpen resulteert in mooie ensceneringen met niet-professionele acteurs. En bij Transfo Collect in Schaarbeek vertalen Brusselse jongeren hun verhaal theatraal, begeleid door professionele coaches.

 • Elke Van Lent
  Administratie
  elke@cultuuroptil.be

  Administratie

  Wat is cultuur voor jou?
  Cultuur is een kruisbestuiving, een wederzijdse beïnvloeding. Het is de manier waarop we samenleven, de gedragingen, gewoontes en de cultuurproducten die hieruit voortkomen. Deze vertellen een verhaal of zijn mooi zonder meer. Uit deze producten en verhalen leren we onszelf en de wereld beter te begrijpen.

  Indrukwekkende culturele ervaring?
  Tijdens mijn stage in CC Ter Dilft bekeek ik gretig alles wat er op het programma stond. Hieruit groeide een voorliefde voor diverse kunstvormen, waaronder theater. Ik hou er ook van expo’s te bezoeken, zoals Nedko Solakovs tentoonstelling in het S.M.A.K.

  Inspirerende werking?

  In het Cultural Production Center Godsbanen, een voormalig treinstation in Aarhus in Denemarken, kan je je vaardigheden verbeteren op het gebied van design, kunst en cultuur. Je kan er workshops volgen, verblijven, een ruimte huren, een concert bijwonen, koffie drinken …

 • Bestuur
  Bestuur
  info@cultuuroptil.be

  Wie stuurt OP/TIL in de goede richting? 

  Luc Martens

  Luc was onder meer burgemeester van Roeselaere, en eerder ook Vlaams minister voor Cultuur, Gezin en Welzijn. Sven Gatz vroeg Luc als kwartiermaker voor OP/TIL.

  Guy Redig

  Guy doceert, onderzoekt en publiceert over sociale, culturele en jeugdthema’s en het overheidsbeleid. Hij werkt als docent voor VUB en is zelfstandig consulent. 

  Lieven Dehandschutter

  Lieven is burgemeester van Sint-Niklaas. Hij was eerder ook schepen van cultuur en Vlaams parlementslid, en lid van de commissies Cultuur en Binnenlands bestuur.

  Ann De Weerdt

  Ann richtte de afstudeerrichting Kunst- en Cultuurbemiddeling op aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen. Ze doceert over het cultureel werkveld en cultuurparticipatie.

  Annelies Thoelen

  Annelies is kunsthistorica en econoom, en werkt voor Z33 in Hasselt. Ze doceert ook designgeschiedenis en -actualiteit aan LUCA School of Arts. Annelies hield de pen vast van het decreet Bovenlokale Cultuurwerking, bij het departement Cultuur, Jeugd en Media.

“Een til is een huis. Een duiventil. Een klapdeurtje, een verblijf. Dit steunpunt wil een toegankelijk steunpunt zijn. Met een open deur.”

Vind ons

Adres

Ravensteingalerij 50
1000 Brussel
02 670 06 70


Contact

info@cultuuroptil.be

Bereikbaarheid

Kom je met de fiets?

Parkeer je fiets aan de ingang van BOZAR, of aan de andere kant, aan het station Brussel-Centraal. Maak binnen Brussel gebruik van Villo.

Met het openbaar vervoer?

 • Neem de trein tot in het station Brussel-Centraal. Een trap brengt je meteen in de Ravensteingalerij.
 • Met de metro? Stap af aan halte Brussel-Centraal of Park als je op lijn 1 of 5 zit. Stap af aan halte Troon, als je op lijn 2 of 6 zit.
 • Met de tram? Tram 92 en 93 komen langs de halte Paleizen.
 • Met de bus? Aan het station Brussel-Centraal en aan de halte Bozar stoppen verschillende bussen van de MIVB.

Met de auto?

Parkeer je auto op één van de volgende parkings:

 • Parking Albertine-Square aan de Stuiversstraat en het Gerechtsplein.
 • Parking Grote Markt op de Grasmarkt 104.
 • Parking Zavel-Poelaert op het Poelaertplein.

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

algemene nieuwsbrief
nieuwsbrief projecten