natuur

Wat als ik een evenement wil organiseren in de natuur?

Wil je een evenement organiseren in de natuur? Houd dan rekening met deze tips!

Stap 1/ Kies een locatie en maak kennis met de eigenheid van een gebied

Ontdek alle natuurgebieden in Vlaanderen in het beheer van het Agentschap voor Natuur en Bos. Wil je iets in de natuur organiseren, dan ben je te gast in het huis van vogels, andere dieren en bomen. Stel je zo ook op en stem je event er op af. Elke plek is anders. Elk seizoen is anders. Rekening houden met een plek in de natuur, is dus maatwerk.

Tip! Kies voor één van de 35 focuslocaties van Natuurinvest. Daar kan er net iets meer. Of kies voor een stukje natuur, dat nog net niet écht natuur is, zoals een park, of de toegangspoort van een nationaal park.


Stap 2/ Bekijk wat kan en mag en bekijk of je moet betalen

Wil je een evenement organiseren dat afwijkt van de bestaande toegankelijkheidsregeling? Of is het evenement risicovol? Dan heb je een toestemming van de beheerder nodig. De beheerder is vaak een lokaal bestuur of het Agentschap voor Natuur en Bos. Het hangt af van de schaalgrootte en impact van je evenement, en de eventuele logistieke voorbereidingen zoals maaien, plaatsen van tenten, sanitair of elektriciteit. Sommige evenementen of locaties zijn betalend.

Tip! Vertrek vanuit de locatie om je evenement concreet uit te werken. Probeer jouw idee niet op te dringen aan de natuur. Vraag je altijd eerst af waarom je het in de natuur wil doen, en waarom op die specifieke plek. Vind tips voor duurzaam organiseren bij OVAM. 

Stap 3/ Doorloop de stappen van de aanvraag

Neem de tijd om met alle betrokkenen samen te zitten. Maak het zo concreet mogelijk: wat wil je gaan doen, wanneer, waar en wat is er nodig ter voorbereiding? Doe je aanvraag minstens 5 weken vooraf. Overleg regelmatig. Binnen de 2 weken ontvang je een beslissing. Na goedkeuring wordt een advies en overeenkomst opgesteld. De beheerder van het terrein volgt je evenement mee op.

Tip! Het bos is meer dan een mooi decor. Laat mensen de natuur beleven, door ze mee te nemen op een wandeling door de natuur vóór ze op de plek van het evenement komen. Vraag hen om hun gsm thuis te laten.

Bronnen

We verzamelden deze tips tijdens het event OP/HEF — cultuur & natuur op 5 oktober 2023, tijdens de sessie ‘Hoe organiseer je een evenement in de natuur?’. Met dank aan Bert De Somviele (BOS+), Hannah Dermaux (Natuurinvest / Agentschap voor Natuur en Bos) en Koi Persyn (Publiek Park).

De tips, gebundeld

Download hier de tips gebundeld in een interactieve pdf.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.