bovenlokaal
reflectie

De blik van An-Sofie — Bovenlokaal werken is de toekomst, ook voor muziek

VI.BE — het aanspreekpunt voor wie met muziek bezig is, van beginner tot pro van lokaal tot internationaal — heeft een gloednieuwe Netwerk Muziekgemeenten. An-Sofie en Gwennan van OP/TIL begeleidden samen een sessie rond ‘bovenlokaal werken’ op 22 maart 2022. Een reflectie nadien.

Het Netwerk Muziekgemeenten, geboren in september 2021, dat zijn meer dan 20 steden en gemeenten die actief werk maken van een heus muziekbeleid. Binnen dat beleid is er oog voor diversiteit en talentontwikkeling. OP/TIL nodigt de leden van het netwerk ook graag uit om over de gemeentegrenzen heen te denken. Bovenlokaal dus. Welke samenwerkingen kunnen steden en gemeenten aangaan, binnen hun regio? Hoe kunnen ze de handen in elkaar slaan met andere steden of gemeenten? Lees enkele inzichten, die we opdeden.

Bovenlokaal werken is een mindset

Grensverleggend of bovenlokaal werken is een mindset die je je eigen kan maken. Het is geen rocket science, het is jezelf als cultuurwerker open stellen voor uitwisseling en samenwerking met collega’s uit andere gemeenten of andere sectoren. Je erkent dat je van elkaar kan leren, dat je elkaar kan versterken en dat er overal mogelijkheden liggen om samen te werken (en gebruik te maken van elkaars sterktes). Door uit je eigen bubbel te breken, geef je zuurstof aan je geest.

Werk samen vanuit ieders sterktes

Wat betekent dit voor de ontwikkeling van een muziekbeleid? Op lokaal niveau zitten actoren vaak met dezelfde vragen of uitdagingen als hun collega’s in buurgemeenten. Waarom dan elk apart oplossingen zoeken? Ga samen over tot actie. De ene collega is misschien sterk in dossiers schrijven, de andere heeft ongeziene lobby-skills en nog iemand anders heeft misschien heel wat podiumkansen te bieden, aan bijvoorbeeld jong talent. Door complementair te werken, vanuit ieders sterktes, verbreed je je netwerk. Je krijgt het nieuwe muziekbeleid hoger op de agenda van jouw gemeente (en die van de samenwerkende gemeente), en je kan beginnende artiesten een beter en volwaardiger coachingstraject bieden. Zie het als een soort ruilhandel waarbij ieders talenten worden aangewend. Doe dit op een gelijkwaardige manier, zo levert de samenwerking voor ieder een win op.

Bovenlokaal werken is de toekomst

Er blijken gelukkig veel actoren te zijn die het belang van bovenlokaal samenwerken inzien. Je kan pas écht groeien als je over de gemeentegrenzen heen kijkt. 

En, er is ook goed nieuws: het hoeft niet per se bureaucratisch of ingewikkeld te zijn. Start gewoon met een telefoontje. Neem contact op, stel vragen, ga in dialoog, netwerk. Dat is een belangrijke eerste stap. En laat dat nu een prachtig voornemen zijn voor je professionele mindset in de toekomst: uitwisselen, samenwerken en elkaar versterken. Zo zorg je ervoor dat je de boot niet mist, want bovenlokaal werken is de toekomst.


An-Sofie Gysemans

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.