De blik van Mehdi — Over dadendrang, geen liefdadigheid en brandende auto’s
Het was 15 februari, zo rond de tijd dat de winter lang genoeg geduurd heeft en iedereen snakte naar dat eerste terrasje en de nakende versoepelingen in de coronamaatregelen.
Als je dan met een team gepassioneerde cultuurwerkers (het team van OP/TIL) weer eens collectief naar buiten kan, is de dadendrang groot. De bestemming was Gent, het programma ambitieus en de goesting ongeëvenaard. De doelstelling van de dag was duidelijk: een wandeling langs verschillende Gentse praktijken die de link maken tussen welzijn en cultuur. En dit vooral om als team een beter begrip te ontwikkelen, over een thema dat in 2022 toch een prominente plaats inneemt in ons programma.
iDROPS, sociaal en innovatief
De eerste stop was iDROPS, een organisatie die vooral in het sociaal-innovatieve werkveld te situeren is. Een hip team van jonge mensen bezet een hip pand in een rustige woonbuurt nabij het Sint-Pietersstation.
Ze zetten projecten op die het mentaal welzijn van vluchtelingen/nieuwkomers moeten verbeteren. Projecten rond design, ambachten en creatie. Dit terwijl ze ook oog hebben voor ondernemerschap en ecologie. Human centered design is daarbij het methodologische mantra. iDROPS haalt zijn middelen vooral uit projecten, die ze binnenhalen bij het ESF en Vlaamse decreten. Op termijn willen ze die projecten omvormen tot businessprojecten die zichzelf verder in stand houden.
De Zuidpoort, plek voor bevlogen sociale werkers
De Bijloke site, die vroeger een ziekenhuis en opleidingen geneeskunde van de UGent huisvestte, is nu een culturele hotspot waar het KASK en STAM gevestigd zijn. Het leek de ideale plek om ons verder te verdiepen in het concept ‘armoede’, een kernbegrip in ons programma rond welzijn en een noodzakelijke inleiding tot onze volgende bestemming.
De Zuidpoort is een armoedevereniging in Nieuw Gent, een Gentse wijk met hoge werkloosheidsgraad en veel sociale woningen. Hier geen hippe jongeren in een hip pand, wél bevlogen sociale werkers met een groot hart. Op deze plek moeten een uitgekiende methodologie en fancy terminologie het afleggen voor de realiteit op het terrein, en dat siert. De werking zet in op een nauwe betrokkenheid van haar leden en biedt culturele uitstapjes en reizen op maat van hun budget. Geen liefdadigheid evenwel: Steven Van Hemelryck van De Zuidpoort weet dat wegen op het beleid belangrijk is, en dat armoede meer is dan een gebrek aan inkomen. Armoede is een netwerk van sociale uitsluitingen op tal van domeinen en vereist politieke actie.
De rol van hiphop, dans en theater in het leven van kwetsbare jongeren
Als je na zo’n drukke dag wat in een dipje zou zakken, dan werd dit meteen ongedaan gemaakt door het explosieve enthousiasme van Sam en Tim, geboren breakdancers van het hiphopcollectief Together We stand. In het wijkgezondheidscentrum spraken zij vol bezieling over de mogelijke rol van hiphop en dans in het leven van kwetsbare jongeren, hun eigen parcours en het belang van rolmodellen. Sam en Tim zijn het soort cultuurwerkers voor wie welzijn en cultuur zodanig met elkaar verbonden zijn dat ze dit zelf niet meer los van elkaar kunnen zien.
Dat viel ook meteen op bij Serdi: beatboxer, acteur en verbaal spervuur. Kunst en cultuur zorgden ervoor dat hij zichzelf kon zijn. Moeilijke jeugdjaren en pijnlijke herinneringen weggevaagd door het vertrouwen van zijn artistieke mentors. Het maakte van hem een gevierd acteur en lichtend voorbeeld voor zoveel jongeren met een gelijkaardige levensweg. “Auto’s in brand steken kan je ook op een podium”. Uit deze quote aan het adres van Brusselse casseurs spreekt zijn brandende passie voor de planken die hij met iedereen wil delen.