Connected.Dots
portret

Jonge creatievelingen leren ondernemen met designcollectief Connected.Dots

Welke culturele projecten verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

Nathan Hermans, projectcoördinator van Connected.Dots, vertelt en geeft tips

Tekst / Tseu Ying Tang

Wat?

Het ontbreekt Vlaanderen niet aan creatief talent. Wel aan manieren om dat talent op te sporen en te koesteren. Bedrijven die willen inzetten op inclusiviteit weten vaak niet waar beginnen, en zo glipt veel talent door de mazen van het net. Daarom begeleidt designcollectief Connected.Dots jonge kunstenaars van allerlei culturele en professionele achtergronden in het ondernemerschap met workshops van doorgewinterde freelancers. Want een goed concept is één ding, een gezonde onderneming iets helemaal anders.

Connected.Dots is een project van sociaal innovatiebureau iDrops, opgestart met subsidies van het Participatiedecreet. Gezien het geboekte succes, zoekt Connected.Dots intussen naar andere manieren voor duurzame en zelfstandige inkomsten. Samenwerkingen met AMS (Antwerp Business School) en Flanders DC zijn daarom interessant: er ontstaat een tweerichtingsverkeer van kennis over inclusiviteit en ondernemerschap.

Cijfers

  • iDrops is actief sinds 2010. Connected.Dots werd opgestart in 2020.
  • 4 afgeronde en 2 lopende trajecten.
  • Programma’s van 12 weken voor de deelnemers.
  • 2 project designers.
  • Actief in 2 steden: Gent en Antwerpen.

Zorgzame nieuwsbrief

Elk jaar verkent OP/TIL een andere sector. In 2022 omarmen we de welzijnssector.

Wat als cultuur en welzijn meer zorg dragen voor elkaar?

OP/TIL inspireert in maart, april, mei en juni en vervolgens in oktober en november met verbindende verhalen, tips en tricks van actoren uit de cultuursector en de welzijnssector.

Tip!

Je partners zijn cruciaal: je moet daar breed in gaan zonder oogkleppen.

Idee

In 2015 startte iDrops projecten op rond vluchtelingen, waarbij ze ondernemerschapstrajecten op touw zetten in asielcentra. Het bruist daar van verdoken talent. Van daaruit is Connected.Dots ontstaan, geformaliseerd in 12-wekentrajecten die draaien rond vergeten verhalen. De deelnemers van het traject Forget Me Not ontworpen dekens met motieven en die van het traject Bee-Come ontworpen bijenwasdoekjes uit biologisch katoen. De persoonlijke verhalen worden steeds verweven in de uiteindelijke producten.

Jonge creatievelingen vinden vaak de poorten tot het ondernemersschap niet of ze stuiten op ontmoedigende muren. Het netwerk ontbreekt hen, net als de juiste leerkansen. Connected.Dots biedt tegengewicht door een open call voor kunstenaars opmerkelijk breed te houden. Integratie en inburgering, social media, het netwerk van voormalige deelnemers — er zijn geen vaste regels voor de instroom van deelnemers voor de programma’s. Talent en motivatie en staan voorop.

Partners

Ook hier denkt Connected.Dots hier breed in. De samenwerkingen die ze aangaan, zijn lokaal en duurzaam.

  • Integratie & Inburgering, zoals InGent
  • Flanders DC
  • Antwerp Business School
  • Odisee
  • Design Museum
  • Atlas, Permeke, Fotomuseum
  • De Connectie

Tip!

De neuzen moeten in dezelfde richting draaien, zonder dat de kans tot ontplooiing moet wijken.

Tip!

Zie onzekerheden als een groeikans. Soms vind je het antwoord maar gaandeweg, dus neem je tijd om te groeien.

  • Nathan
  • “Iedereen brengt verhalen en bagage mee. In de media worden vaak eenzijdige verhalen verteld over nieuwkomers. Wij willen daar een positief antwoord op bieden.”
    Nathan Hermans projectcoördinator van Connected.Dots

Verrassend

Het informele aspect is de grote kracht van de groep. “Binnen de bende heerst er erkenning en herkenning”, vertelt Nathan Hermans, projectcoördinator. “Met een boots-in-the-mud-mentaliteit gaan onze designers uitdagingen samen aan. Ze vinden elkaar en ondersteunen elkaar. Er is in elk traject een WhatsApp-groepschat, maar vaak spreken de deelnemers ook onderling af. Vriendschappen ontstaan, en deelnemers helen en bekrachtigen elkaar vanuit die groep. Zo mooi om te zien.”

Grensverleggend

Leren over sectoren heen is bijzonder boeiend: managementscholen leren via Connected.Dots hoe ze een inclusiever beleid implementeren, terwijl kunstenaars onweerstaanbare leerkansen krijgen. Tweerichtingsverkeer: check.

Het eigenaarschap van de creatieve nieuwkomers is binnen Connected.Dots tastbaar. De ontwerpers vertellen hun verhaal, vormen dat tot een creatief concept en verheffen het tot een houdbaar business model. Dat is hoe je inclusiviteit goed aanpakt: door de mensen in de actieve rol te plaatsen.

iDrops

iDROPS is een community van maatschappelijk gedreven medewerkers, die van de wereld een betere plek wil maken, met creativiteit als hefboom voor maatschappelijke verandering.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.