© KunstBaan
portret

KunstBaan zet via inclusie en kunst de waarden van je bedrijf in de verf

Welke culturele praktijken verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

Laura Van Wingen, initiatiefneemster van KunstBaan vertelt en geeft tips

Wat?

KunstBaan trekt met teams van volwassenen met een verstandelijke beperking naar bedrijven en maakt er kunstwerken.

Voor de mensen met een beperking is het een project binnen hun dagprogramma, op de reguliere werkvloer én in een artistieke context.

Voor bedrijven is het een unieke kans om mensen met een beperking te verwelkomen, op hun bedrijfsterrein, en hen aan de slag te laten gaan met restmaterialen.

KunstBaan maakt van kunst een springplank voor sociale inclusie van volwassenen met een verstandelijke beperking, binnen een context van maatschappelijk verantwoord ondernemerschap.

*Deze werking staat los van het Bovenlokale Cultuurdecreet.

Cijfers

  • KunstBaan is sinds 2016 actief.
  • De verschillende KunstBaanteams zorgden op 18 locaties voor bedrijfskunst.
  • De vzw betrok in totaal een 50-tal volwassenen met een verstandelijke beperking in haar kunstprojecten, in samenwerking met een 30-tal zorgvoorzieningen voor deze doelgroep.
Kunst in bedrijfsgebouwen, geïnspireerd op de missie of de activiteiten van het bedrijf, én opgebouwd uit hun (rest)materiaal, is een meerwaarde.

Foto — © KunstBaan bij Victor Buyck Steel Construction

Idee

Laura Van Wingen richtte KunstBaan op. Ze studeerde in 2014 af als kunstwetenschapper en deed al langer vrijwilligerswerk met mensen met een beperking. Het vrijwilligerswerk ging meer en meer de artistieke kant op. Laura besloot er ook professioneel iets mee te doen.

Met het oog op sociale inclusie, leek de bedrijfswereld Laura een boeiende sector om haar kunstprojecten te organiseren. Waarom?

  • Elk bedrijf met een moderne HR-aanpak wenst een aangename werkvloer te creëren voor zijn werknemers, en daar is kunst een belangrijk onderdeel van.
  • Kunst in bedrijfsgebouwen, geïnspireerd op de missie of de activiteiten van het bedrijf, én opgebouwd uit hun (rest)materiaal, is voor elk bedrijf een meerwaarde.
  • Afvalcontainers van bedrijven zijn vaak ware schatkisten om creatief mee aan de slag te gaan.
  • Voor mensen met een beperking is het een kans om via een artistieke weg toegang te krijgen tot de reguliere werkvloer. Een medewerker van het bedrijf leidt hen tijdens het project rond in het bedrijf. Zo weten ze goed welke bedrijfsactiviteiten er plaatsvinden, en waar de materialen precies vandaan komen.

Partners

De verschillende KunstBaanteams zorgden op 18 locaties voor bedrijfskunst.

Een onbekend bedrijf aanspreken en op zoek gaan naar de juiste contactpersoon om voldoende draagkracht te creëren, vraagt oefening en tijd. Als KunstBaan zijn project voortstelt, is het enthousiasme vaak groot. Een portfolio opbouwen van kunstwerken, én hartverwarmende ervaringen, is waardevol.

Tip!

Afvalcontainers van bedrijven zijn vaak ware schatkisten om creatief mee aan de slag te gaan.

Met een artistieke blik kijk je anders naar heel banale dingen. Het doet werknemers op een andere manier kijken naar het product dat ze elke dag in handen hebben.
  • © KunstBaan — Gravelart
  • “Drie mensen met een beperking gingen een tiental dagen aan de slag met allerlei stenen, gevonden op ons terrein.
    Dat resulteerde in ‘den bol’, een wereldbol met lavastenen en gouden werelddelen die de waarde van onze planeet uitbeeldt. Dat kunstwerk kreeg een centrale plaats op ons bedrijfsterrein. Het hele project was ook een eyeopener voor onze medewerkers. Ze zijn het niet gewoon om samen te werken met mensen met een beperking. In het begin waren ze heel onwennig. Maar na een paar dagen zag je die twee groepen naar elkaar toe groeien.”
    Chris Slabbinck zaakvoerder Gravelart

Verrassend

Laura hoort vaak dat bedrijven het moeilijk vinden om draagvlak te creëren rond (sociale) projecten rond duurzaamheid. Bij KunstBaan is dat niet zo.

KunstBaan is net heel aanwezig in het bedrijf, op een positieve manier. Het begint bij het management dat enthousiast is. Tijdens het project luncht KunstBaan naast de arbeiders. De kunstwerken komen uiteindelijk in de wandelgangen, bij de bedienden. Soms levert het personeel ook een kleine artistieke bijdrage aan de projecten, zoals een vingerafdruk,  of schilderen ze mee. De werknemers starten ook onderling gesprekken over het project.

Grensverleggend

KunstBaan brengt mensen met een beperking en bedrijfspersoneel samen. In het dagelijkse leven komen deze mensen nauwelijks met elkaar in contact.

Bedrijven die maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen, tonen zo ook op maatschappelijk en sociaal vlak hun engagement. Het gaat hier niet om financiële sponsoring. KunstBaan maakt het voor bedrijven mogelijk om écht de deuren open te zetten voor de doelgroep en zorgt in het bedrijf zelf voor sociale interactie.

Voor de mensen met een beperking is het een unieke omgeving: ze komen er veel nieuwe mensen tegen die op een positieve en nieuwsgierige manier langskomen en hun feliciteren met hun artistieke prestaties.

Tip!

Kunst zorgt voor gespreksstof, en verbinding. Of de ene medewerker nu houdt van het kunstwerk, en de andere helemaal niet. Ze spreken er wel over.

 

Contact

www.kunstbaan.be

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.