house of time
portret

Potgrond voor nieuwe perspectieven voor de meest kwetsbare jongeren

Welke culturele projecten verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

Peter Alleman van House of Time vertelt en geeft tips

Wat?

Potgrond geeft ruimte en tijd aan jongeren uit de bijzondere jeugdzorg. De jongeren delen zelf hun dag in. Op de site van House of Time werken ze samen met de begeleiders, vanuit hun eigen interesses.

Potgrond is laagdrempelig én vrijblijvend. Het legt de nadruk op het ervaren van succes en focust op een zinvolle invulling van de dag. Jongeren kunnen in het atelier aan de slag met ambachten, handwerk … Niets moet, hoewel niet alles mag. 

House of Time is een unieke site in de Brugse binnenstad, met een buitenruimte, een atelier, een keuken in een bunker en een container die dienst doet als kantoor én bar. Het is een uitzonderlijke plek, opgestart in 2017 door het Berlijnse architectencollectief raumlabor in het kader van Triënnale Brugge 2018. De site is een werk- en ontmoetingsplek.

Cijfers

Potgrond startte in januari 2020. Door corona liep het project nog maar drie maanden en namen 7 jongeren deel.

Geef ook jongeren die buiten de ‘hokjes’ vallen een nieuwe kans.

Idee

House of Time is een werk- en ontmoetingsplek waar cultuur, ambacht en welzijn samenkomen. 

Binnen de bijzondere jeugdzorg was er een grote vraag naar een zinvolle invulling van de dag van heel wat jongeren. Deze jongeren zijn ouder dan 15 jaar, hebben traumatische ervaringen, of vallen buiten bestaande ‘hokjes’. 

De reguliere ondersteunende onderwijs- , hulpverlenings-  en/of tewerkstellingsprojecten bereiken hen nauwelijks of niet. Vaak hebben ze weinig perspectief. House of Time en de bijzondere jeugdzorg creëren samen nieuwe kansen voor deze jongeren.

Met subsidies voor innovatieve partnerprojecten geeft House of Time dit project vorm.

Partners

  • Potgrond is een project van House of Time (Brugge Plus vzw).
  • Samen met de voorzieningen uit de bijzondere jeugdzorg Binnenstad, De Patio, Nieuwland en De Kantel diende House of Time een subsidiedossier in.

Tip!

Vertrek vanuit de interesses en de passies van de jongeren.

  • house of time
  • “Haal jongeren uit de bijzondere jeugdzorg binnen in een andere omgeving. Geef ze zo nieuwe kansen.”
    Peter Alleman Projectcoördinator

Verrassend

Bij House of Time krijgen jongeren de kans om vanuit zichzelf terug in beweging te komen, en te ontdekken welke richting ze uit willen. Dit geeft hen extra zuurstof.

Grensverleggend

Potgrond focust op een zinvolle invulling van de dag, niet op hulpverlening. En dat, vanuit de interesses en de verantwoordelijkheid van de jongeren zelf.

Bij House of Time komen ze in een andere context terecht. Ze ontmoeten andere jongeren en ouderen, die maken en creëren. Dit haalt hen uit hun isolement.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.