intergemeentelijk

Tool / Overtuig je lokaal bestuur met een engagementsverklaring

Je wil het college van burgemeester en schepenen overtuigen om een intergemeentelijk samenwerkingsverband op te starten? Maar wat zet je in een engagementsverklaring? Gebruik onze checklist.

Samenwerken is de toekomst

Samenwerken is de toekomst. Daar zijn jullie – jij en een handvol cultuurcollega’s uit de regio – van overtuigd. Jullie willen graag een intergemeentelijk samenwerkingsverband cultuur oprichten.

Het is nu ook belangrijk om daar tijdig het college van burgemeester en schepenen over te informeren. Natuurlijk raden we je in de eerste plaats aan om in gesprek te gaan met je schepen, de burgemeester en de Algemeen Directeur.

Engagement vragen

Het is ook belangrijk om een engagement van hen te vragen zodat jij de tijd en ruimte krijgt in je takenpakket om te onderzoeken of jullie een IGS cultuur kunnen oprichten.

Je doet dat op een formele manier, door een collegebeslissing. Bij alle betrokken gemeenten uit de regio, op dezelfde manier.

Deze checklist helpt je die engagementsverklaring vorm te geven. Je formuleert een aantal argumenten, maar benoemt ook de investering. Het is ook belangrijk dat het college weet dat je uiteindelijk opnieuw bij hen terugkomt voor een formele beslissing om het IGS cultuur op te richten. Jullie bereiden die beslissing voor, aan de hand van een participatief traject.

Als je deze engagementsverklaring op het college brengt, heb je ook een formele beslissing om op terug te vallen en heb je op een correcte manier de politieke vertegenwoordigers van jouw gemeente geïnformeerd.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.