© Oldscool Festival
bovenlokaal project

5 jaar grensverleggend samenwerken / de kracht van intergenerationeel

Meer dan 200 bovenlokale cultuurprojecten zetten sinds 2020 samenwerkingen op.
OP/TIL ging met verschillende praktijken in gesprek en verzamelde zo inspirerende verhalen over de grenzen van gemeenten, sectoren en disciplines heen.

De kracht van intergenerationeel

Intergenerationeel werken brengt ons dichter bij elkaar. Bovenlokale cultuurprojecten verbinden mensen over de grenzen van generaties heen. Ze benaderen hun doelgroepen vanuit de eigen kracht en geven zo aandacht aan zij die onderbelicht zijn in onze maatschappij. Hiermee bestrijden ze stigma’s, doorbreken ze patronen en faciliteren ze ontmoeting.

OP/TIL verzamelt voor jou inspirerende verhalen die de meerwaarde van grensverleggend samenwerken en de kracht van intergenerationeel werken blootleggen.

De meerwaarde van grensverleggend samenwerken

  • Doorbreek vastgeroeste patronen in de samenleving

Televisiemaakster en creatieve duizendpoot Geertrui Coppens zette begin september 2023 het tweedaags Oldscool Festival in WZC Wilgendries (Voorde) op.

Het Oldscool Festival is een project van Zie Ze Zingen. Het festival is een statement tegen de sociale en culturele vereenzaming van ouderen. Om tot de line-up van het festival te komen, werden try-outs georganiseerd in verschillende woonzorgcentra in Oost- en West-Vlaanderen.

Het tweedaags festival zelf was de afsluiter van dat experiment, met meer dan 700 deelnemers uit WZC Wilgendries en de omringende woonzorgcentra, familie, vrienden en buren. Aan jeugdverenigingen die wilden meewerken, werd gevraagd om een motivatiebrief te sturen. In ruil voor hun engagement kregen ze wat centen in kas. De taak van de scouts, Chiro en KSA ging veel verder dan de aankleding verzorgen en zomerbar bemannen. Aan de 50 jongeren werd gevraagd om continu in interactie met de ouderen te gaan, en hen op een speelse manier als vips te behandelen.

Het Oldscool Festival heeft bewezen dat de tijd rijp is voor generation mash ups. Ouderen zijn zot van rock ’n roll. Tieners koketteren met vintage. Heb oog voor die kruisbestuiving en zet erop in. We kunnen zoveel leren van elkaar. Laat ouderen genieten van de bruisende energie van jongeren. En toon jongeren dat vertragen niet per definitie saai is. 

Het Oldscool Festival heeft heel wat intergenerationele troeven getoond. Geertrui hoopt dat dit leidt tot andere experimenten, zodat het woonzorgcentrum een soort dorp wordt dat verschillende generaties met elkaar verenigt. Een Chiroactiviteit in het woonzorgcentrum, een vintagemarkt in samenwerking met de kringloopwinkel, een zomerbar uitgebaat door de verenigingen, een try-out van een voorstelling, een wekelijkse boerenmarkt, een pop-up bakkerij of yogalessen … Er is zo veel mogelijk.

In februari 2024 verscheen een documentaire van Geertrui die mensen doet nadenken over meer passage in en rond de wereld van de woonzorgcentra. “Geen zwaar document, maar een speels verhaal boordevol hoop en inspiratie!”

Deze docu willen ze graag vertonen in zoveel mogelijk CC’s en WZC’s, zodat het door de oudere generatie gezien wordt.


Een idee voor een bovenlokaal cultuurproject? Check of je in aanmerking komt voor subsidies
Doe de check
“Door initiatieven in de woonzorgcentra op te zetten,
wil ik mensen en werelden naar binnen lokken,
zodat het rusthuis een place to be wordt.”
  • Verbind maatschappelijke tendensen zoals vergrijzing en verkleuring

Senioren Slam is een intergenerationeel project waarbij stedelijke jongeren en actieve ouderen samenwerken rond slam poetry en spoken word. Twee opvallende maatschappelijke evoluties – vergrijzing en verkleuring – sluiten een verrassend creatief verbond. 

In 2018 en 2019 vond een pilooteditie van Seniorenslam plaats in Brussel en Leuven, in samenwerking met KVS en 30CC. Deze 1e editie eindigde met een voorstelling. Er stonden drie Brusselse groepen en één Leuvense groep senioren op het podium. Elisabeth Severino Fernandes trok het project inhoudelijk.

Slam is meer dan een krachtig artistiek medium. Het biedt een veilige ruimte aan jong en oud om samen op het podium te stappen, de microfoon vast te nemen en een eigen geluid te laten horen. Het zet mensen in beweging, brengt groepen in contact die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Seniorenslam versterkt het maatschappelijke weefsel.

Om de senioren een veilig gevoel te geven werkte Seniorenslam op plekken waar zij zich thuis voelen. 30CC in Leuven was vanaf het begin enthousiast om mee deel te nemen aan dit project. Daarnaast werkte Seniorenslam ook samen met culturele seniorenwerkingen zoals het Leuvense Seniorama. 

Senioren Slam vond in 2020 plaats in Leuven, in 2021 in Antwerpen en in het najaar van 2022 rondde het project af met een slotvoorstelling in Brussel.

Senioren Slam werkte in het voorjaar van 2020 ook aan een website om ook digitaal te oefenen met de senioren. De website zal ook het hele traject zichtbaar maken.

  • “Slam poetry zet mensen in beweging, brengt groepen in contact die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Seniorenslam versterkt het maatschappelijke weefsel.”
    David Tricot Projectcoördinator Senioren Slam

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.