Drift
portret

Drift maakt de weg naar het podium vrij voor onbekende muzikanten

Welke culturele projecten verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

Dieter Debruyne, coördinator muziekwerking bij kleinVerhaal vertelt en geeft tips

Wat?

Drift is een platform en muzieklabel voor participatieve muziek. Met Drift gaat kleinVerhaal op zoek naar muzikale verhalen buiten het reguliere circuit. Drift werkt met jonge kwetsbare muzikanten, daklozen, gevangenen of mensen met psychische en/of fysieke beperkingen of met muzikanten met uiteenlopende culturele achtergronden.

Samen met professionele muzikanten en producers diept Drift onbekende muziek verder uit, registreert en ontsluit de muziek voor een breed publiek.

Cijfers

  • Drift coacht elke week jonge muzikanten tijdens een-op-eensessies.
  • Elk jaar organiseert Drift een residentie waarbij een professionele artiest of band samenwerkt met een ‘outsider’muzikant of -band.
  • Drift organiseert een langlopend atelier in de gevangenis van Brugge en experimenteert rond film en muziek met zo’n 10 gevangenen.
  • Om de 2 weken repeteert Drift met YaGoon, een projectband rond traditionele liederen, bestaande uit een 8-tal muzikanten van diverse afkomst.
  • Drift leert ook een groep van zo’n 6 kwetsbare jongeren om een live set-up te maken, geluid te mixen …
  • Drift staat open voor boeiende, onverwachte samenwerkingen. Zo zal de jazzband Bestiaal 3 nummers ontwikkelen samen met muzikanten uit het netwerk van Drift.
Dit is een bovenlokaal
cultuurproject.
Check op jouw project
in aanmerking komt.

Doe de check
Leve het engagement voor het onbekende.

Idee

Er bestaat heel wat muziek die niet in hokjes past, en waar niemand iets mee doet. Drift zorgt voor professionele omkadering of ontsluiting van deze muziek. kleinVerhaal werkt al enkele jaren rond muziek en muzikanten met heel diverse achtergronden, onder hen ook de meest kwetsbaren.

Drift wil die participatieve manier van muziek maken verder uitbouwen en professionaliseren. Om het project op te starten vond kleinVerhaal financiële middelen via de bovenlokale projectsubsidies. kleinVerhaal wil het project later incorporeren in de dagelijkse werking.

Partners

  • Hoe kleinVerhaal onbekende muzikanten opspoort? De organisatie werkt samen met partners uit de welzijnssector: straathoekwerk, FMDO, Arktos, CAW, jeugdinstellingen, psychiatrie, pleegzorg …
  • Voor het project in de gevangenis werkt kleinVerhaal samen met de gevangenis van Brugge, De Rode Antraciet en CAW Justitieel Welzijnswerk.
  • Sommige partners kende kleinVerhaal al uit eerder samenwerkingen, anderen leerde de organisatie kennen door een open oproep voor Drift.
  • Voor kennis over de werking van een muzieklabel en het uitbrengen en spreiden van muziek doet kleinVerhaal beroep op de knowhow van bijvoorbeeld W.E.R.F. records van KAAP.
  • Met welke muzikanten werkt kleinVerhaal samen? Met KRANKLAND, met Giovanni Barcella en Jeroen Van Herzeele van Lucinda Ra, Yamen Martini

Voor iedere partner nemen we de tijd om af te spreken en te kijken hoe we kunnen samenwerken.
  • “Drift werkt samen met organisaties uit de sociale sector. Die samenwerkingen zijn heel belangrijk. De partners kennen de achtergrond van de muzikanten en volgen vanuit hun perspectief het traject mee op. Samen proberen ze ook drempels weg te nemen. Partners begeleiden bijvoorbeeld muzikanten tot aan de studio, of geven tips over hoe om te gaan met bepaalde individuen. ”
    Dieter Debruyne coördinator muziekwerking kleinVerhaal

Verrassend

  • We kregen respons uit heel veel verschillende hoeken, op de oproep naar muzikanten en organisaties.
  • De tijd nemen om op maat te werken bleek een schot in de roos.
  • Participatief werken zorgt sowieso voor verrassende en onvoorspelbare resultaten. 

Grensverleggend

Drift focust momenteel op de kustregio en de provincie West-Vlaanderen én bereikt ondertussen ook mensen uit Roeselare en Kortrijk.

Om nieuwe muzikanten te leren kennen en hun traject op te volgen werkt Drift met organisaties uit de sociale sector. Die samenwerkingen zijn heel belangrijk. De partners kennen de achtergrond van de muzikanten en volgen vanuit hun perspectief het traject mee op. Samen proberen ze ook drempels weg te nemen. Partners begeleiden bijvoorbeeld muzikanten tot aan de studio, of geven tips over hoe om te gaan met bepaalde personen.

Drift pint zich niet vast op genres of subgenres, alles is mogelijk. Het project kiest voor het experiment, niet voor vastgelegde scenario’s. Dit betekent ook dat cross-overs tussen disciplines kunnen. In de gevangenis combineert Drift bijvoorbeeld animatie en muziek.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.