Project V
portret

Eigen Kweek verovert plek voor podiumkunstenaars en zakelijk talent

Welke culturele projecten verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

Jeroen Swyngedouw (Cultuurcentrum Brasschaat) & An-Sofie Gysemans (Liers Cultuurcentrum) vertellen en geven tips

Wat?

Eigen Kweek is een ontwikkelingstraject voor jonge podiumkunstenaars en aspirant-zakelijk leiders. Zij krijgen samen de unieke kans om een allereerste eigen productie te realiseren. En dit met voldoende tijd, ruimte, ondersteuning en budget.

De voorbije jaren was Eigen Kweek een succesvol initiatief van 10 cultuurcentra in Vlaams-Brabant. Vanaf 2021 breidde dit traject uit naar de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen.

Het project heeft de mooie ambitie om heel wat leemtes (opnieuw) in te vullen: aandacht voor spreiding jonge makers, regionaal talent lanceren, publiek naar nieuw talent leiden, opleiden van zakelijk leiders.

Cijfers

  • Het traject vindt plaats in 3 provincies: Vlaams-Brabant, Antwerpen en West-Vlaanderen. In elke provincie wordt één podiumkunstenaar of gezelschap gekoppeld aan één aspirant-zakelijk leider.
  • Na de creatie doen ze een tournee rond de cultuurcentra in hun eigen provincie (10 à 14 speeldata), met een korte oversteek naar de andere regio’s.
  • Om dit project te realiseren dienden de cultuurcentra een subsidiedossier in bij de Vlaamse overheid voor een bovenlokaal cultuurproject. Het project werd goedgekeurd en kreeg een subsidie van maar liefst 279 095 euro voor de komende twee seizoenen. Hiermee realiseert het 6 podiumcreaties.
Dit is een bovenlokaal cultuurproject.
Vraag ook subsidies aan
voor jouw grensverleggend
cultureel project.

Doe de check

Foto’s / © Laure-Anne Iserief 

Idee

De voorbije jaren was Eigen Kweek een succesvol initiatief van 10 cultuurcentra in Vlaams-Brabant. Daarbij kregen al zeven theatergroepen of -makers deze ondersteuning: Lieden op Zee, Het Raf, Collectief dOFt, Matthias Van de Brul, Anke Jochems, NOK en Sietse Remmers. 

Voor heel wat net afgestudeerde podiumkunstenaars is het niet eenvoudig om hun plek in het culturele landschap te veroveren. Ook andere centra wilden net afgestudeerde podiumkunstenaars ondersteunen.

Vanaf 2021 werd dit traject uitgebreid naar de provincies Antwerpen en West-Vlaanderen. In totaal dragen 37 cultuurcentra dit initiatief, samen met werkplaats Cas-Co (Leuven) en alternatief managementbureau Klein Verzet. Het gaat om 10 centra in Vlaams-Brabant (met 30CC in Leuven als coördinator), 13 centra in Antwerpen (met Liers Cultuurcentrum en CC Brasschaat als coördinatoren) en 14 centra in West-Vlaanderen (met De Grote Post in Oostende als coördinator).

Partners

Naast de 37 cultuurcentra is het managementbureau Klein verzet een zeer belangrijke partner. Zij begeleiden de aspirant-zakelijk leiders. Cas-co vzw geeft de 3 ‘Eigen-Kweek-gezelschappen’ toegang tot hun inhoudelijke programma ‘EXPAND(ed)’.

Jaarlijks bekijken alle partners wat de noden zijn van de ‘Eigen-Kweek-gezelschappen’.
Zo contacteerden we dit jaar Vincent Company om de gezelschappen extra te ondersteunen.

Tip!

Als iedereen hetzelfde doel voor ogen heeft, is samenwerken eenvoudig.

Het project heeft de mooie
ambitie om heel wat leemtes
(opnieuw) in te vullen.
  • © Lucas Denuwelaere
  • “Ik was me ervan bewust dat het een ‘welkom’ project zou zijn, maar ik ben erg verschoten van het aantal inschrijvingen. En van de hulpkreet die we kregen van enkele jonge makers die niet geselecteerd werden.”
    An-Sofie Gysemans Lies Cultuurcentrum (nu: OP/TIL)

Verrassend

Cultuurcentrum Brasschaat stapte bewust in dit project, hoewel het voor een kleiner cultuurcentrum niet eenvoudig is om gezelschappen en kunstenaars te ondersteunen. Door samen te werken, lukt dat wel. De eerste deelname van Cultuurcentrum Brasschaat was een aangename én verrassende rit: “We leerden veel bij over hoe je makers kan ondersteunen doorheen hun creatieproces.”

“Ik was me ervan bewust dat het een ‘welkom’ project zou zijn, maar ik ben erg verschoten van het aantal inschrijvingen. En van de hulpkreet die we kregen van enkele jonge makers die niet geselecteerd werden.” 

Grensverleggend

Eigen Kweek is eigenlijk geen 2-ledig, maar een 3-ledig leer- en groeitraject:

  • Voor jonge makers naar een eerste creatie
  • Voor jonge zakelijke leiders naar het volwaardig ondersteunen van een gezelschap of creatie
  • Voor cultuurcentra over hoe makers te ondersteunen in een creatieproces (overstijgt de pure presentatierol) en daarrond onderling samen te overleggen en plannen te maken

Tip!

Overleg regelmatig, durf alles benoemen. Maak voldoende ruimte voor feedback.

Tip!

Het is belangrijk dat een cultuurcentrum zich goed bewust is van hoeveel tijd je in zulk project steekt. Je kan op voorhand vaak niet inschatten hoeveel tijd je er echt zal insteken. Het vraagt dus ook flexibiliteit.

Contact

www.eigen-kweek.be

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.