Seniorenslam
portret

Seniorenslam verbindt stedelijke jongeren en actieve ouderen

Welke culturele projecten verleggen grenzen? En hoe doen ze dat? Verken een nieuwe culturele ruimte aan de hand van een kort portret. Mét optillende tips voor jouw praktijk.

David Tricot, projectverantwoordelijke Seniorenslam vertelt en geeft tips

Wat?

Seniorenslam is een intergenerationeel project waarbij stedelijke jongeren en actieve ouderen samenwerken rond slam poetry en spoken word. Twee opvallende maatschappelijke evoluties – vergrijzing en verkleuring – sluiten een verrassend creatief verbond. 

Cijfers

  • Seniorenslam vindt in 2020 plaats in Leuven, in 2021 in Antwerpen en in 2022 in Brussel.
  • In 2020 wil Seniorenslam minstens 100 senioren bereiken met workshops, masterclasses en digitale oefeningen. Minstens 30 jongeren zullen de senioren begeleiden.

Foto’s / © Urban Woorden

Dit is een bovenlokaal
cultuurproject.
Check op jouw project
in aanmerking komt.
Doe de check
Durf geloven in een positieve samenwerking tussen jongeren en senioren.

Idee

In 2018 en 2019 vond een pilooteditie van Seniorenslam plaats in Brussel en Leuven, in samenwerking met KVS en 30CC. Deze 1e editie eindigde met een voorstelling. Er stonden drie Brusselse groepen en één Leuvense groep senioren op het podium. Elisabeth Severino Fernandes trok het project inhoudelijk.

Slam is meer dan een krachtig artistiek medium. Het biedt een veilige ruimte aan jong en oud om samen op het podium te stappen, de microfoon vast te nemen en een eigen geluid te laten horen. Het zet mensen in beweging, brengt groepen in contact die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Seniorenslam versterkt het maatschappelijke weefsel.

Partners

Seniorenslam wil aan de slag gaan in Leuven, Brussel en Antwerpen, telkens in samenwerking met stedelijke cultuurhuizen. In Leuven is dat 30CC, in Brussel KVS. En een derde plek in Antwerpen.

Om de senioren een veilig gevoel te geven werkt Seniorenslam op plekken waar zij zich thuis voelen. 30CC was vanaf het begin enthousiast om mee deel te nemen aan dit project. Daarnaast werkt Seniorenslam ook samen met culturele seniorenwerkingen zoals het Leuvense Seniorama. 

Tip!

Tijdens de pilootversie was de algemene kritiek op het project dat de tijdspanne te kort was om intensief met de senioren te werken. Seniorenslam investeert nu meer in bijvoorbeeld kennismakingsdagen.

Geef het proces de nodige tijd.
  • “Slam poetry zet mensen in beweging, brengt groepen in contact die elkaar anders niet zouden ontmoeten. Seniorenslam versterkt het maatschappelijke weefsel.”
    David Tricot Projectcoördinator Seniorenslam

Verrassend

Seniorenslam is een sterk concept. Het genereert bijzondere inhouden, via onverwachte ontmoetingen. Zet jong en oud samen aan het schrijven, en het gaat over het hele leven. Over dromen en over wat voorbij is, over beginnen en over afscheid nemen.

Grensverleggend

In 2020 vindt het project plaats in Leuven. In het 2021 komt Antwerpen erbij. In het najaar van 2022 rondt het project af met een slotvoorstelling in Brussel. Ieder jaar is het de bedoeling om jongeren en senioren mee te nemen naar een nieuwe stad. Zo zullen deelnemers uit Leuven mee op het podium staan in Antwerpen.

Seniorenslam werkt in het voorjaar van 2020 aan een website om ook digitaal te oefenen met de senioren. De website zal ook het hele traject zichtbaar maken. Een communicatieteam van vrijwilligers, zowel jong als oud, zal de website beheren.

Noot: Filmstudent Simon Donceel (RITCS) maakte een documentaire van het repetitieproces en de voorstelling van de 1e editie van Seniorenslam.

Contact

seniorenslam.be

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.