Zoek je financiële middelen voor jouw cultureel idee?
Je hebt een fantastisch idee voor een cultureel project. Nu nog op zoek naar middelen om het te realiseren. Dat kan op verschillende manieren.
Verschillende financieringsbronnen
Subsidies zijn vaak een mogelijkheid. Lees meer over de subsidies voor bovenlokale cultuurprojecten en hoe OP/TIL je helpt subsidies aan te vragen.
Er zijn nog meer opties om je budget samen te stellen. Bijvoorbeeld via sponsoring of giften. Of met eigen inkomsten door verkoop of reserve. Door een lening te nemen met culturele focus. Door een inbreng van partnerorganisaties. Of via crowdfunding.
Een mix van al deze verschillende financieringsbronnen zorgt voor een gezonde financiële situatie. Als je subsidies aanvraagt, dan is een eigen inbreng (of co-financiering) vaak een vereiste. Zo toon je je engagement en je geloof in het project.
Maak hieronder kennis met de verschillende mogelijkheden. We maken een onderscheid tussen opties waarbij je het bedrag moet terugbetalen (zoals bij een lening) en deze waarbij je het geld mag houden.
Opties om je financiering te mixen
- Het sociale crowdfundingsplatform Socrowd helpt (sociaalculturele organisaties) geld lenen bij hun netwerk en verdriedubbelt het opgehaalde bedrag met een renteloze lening.
- Met matchfunding levert je crowdfunding-initiatief meer op. Een derde partij doet immers mee een duit in het zakje.
- Kisskissbankbank is een online crowdfundingplaform voor creatieve, innovatieve en gemeenschapsvormende projecten.
- Het Brusselse platform Growfunding biedt ondersteuning op maat van concrete projecten. Ze helpen je een geslaagde campagne uit te bouwen en brengen je in contact met nieuwe mensen en interessante netwerken.
Tip: Vind een overzicht van crowdfundingplatformen actief in Vlaanderen via VLAIO.
- Met een Culturele Mecenaatsrekening bij de Koning Boudewijnstichting kun je projecten in de podiumkunsten financieren. Zamel geld in op een transparante manier en laat schenkers genieten van een fiscaal attest (voor giften vanaf 40 euro).
- Een projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting geeft jouw doel of project meer zichtbaarheid en biedt zekerheid voor sponsors of schenkers dat hun gift goed terecht komt. Ook hier geldt dat giften vanaf 40 euro in aanmerking komen voor een fiscaal attest.
- Projecten die het welzijn van mens en planeet laten voorgaan op financiële winst, vinden vaak extra moeilijk financiering en de juiste partners. Kaira Fund helpt.
Tip: Via Trooper combineer je online shoppen met inkomsten voor jouw vereniging. De deelnemende webshops geven gemiddeld 5% van het aankoopbedrag. De shopper betaalt niets extra. Maak een pagina aan voor jouw vereniging om van start te gaan.
- Al meer dan 60 jaar steunt VOCATIO jong talent. Elk jaar reikt VOCATIO ongeveer 20 beurzen van 10.000 euro uit.
- De coöperatie Cera Foundation ondersteunt projecten van verenigingen die bijdragen aan een solidaire samenleving en warme zorgzame buurten. Een aanvraag wordt beoordeeld door een comité met leden uit jouw regio.
- Crelan Foundation steunt projecten die bijdragen aan een sociale & inclusieve samenleving, een ecologische & duurzame maatschappij en kennis en ontwikkeling.
- De Nationale Loterij is de motor achter heel wat projecten en goede doelen.
- Met een mix van beurzen en projectondersteuning steunt Sabam For Culture met een focus op Belgisch repertoire en netwerkversterking. Jaarlijks worden zo’n 900 initiatieven gesteund.
- Bekijk het internationaal. Het platform Creatives Unite bundelt diverse opties.
- Neem deel aan wedstrijden, prijzen of oproepen zoals de Matexi-award en de Vlamo-award. Vind een mooi overzicht via Kunstenpunt.
- Je kan als vzw fiscale attesten uitgeven voor giften.
- Schakel je in in een breder programma of campagne, zo surf je mee op de media-aandacht en merkwaarde. Wat dacht je van Atelier in Beeld, Week van de Belgische Muziek of Lokale Helden, Dansvitrine, De Warmste week …
Tip: Registreer je project op goededoelen.be, een initiatief van de Koning Boudewijnstichting. Het geeft zichtbaarheid aan jouw initiatieven en straalt vertrouwen uit.
Een bijzondere categorie zijn de ‘culturele’ leningen. Een klassieke lening kan moeilijk liggen bij de bank. Het Cultuurkrediet laat je toe te lenen en is gericht op de creatieve sector. De Winwinlening is er voor KMO’s, zelfstandigen en vrije beroepen. Cultuurloket kan jou en je organisatie ondersteuning bieden bij de aanvraag van een Cultuurkrediet. Let op, zo’n lening heeft een impact op je verdienmodel. Een lening moet je immers kunnen terugbetalen, dit betekent dat er inkomsten moeten zijn.
Waar vind je extra zakelijke hulp?
- Toolbox vzw heeft massa’s tips rond fondsenwerving, communicatie en duurzame partnerrelaties met sponsors.
- Hefboom heeft een hart voor sociaal en duurzaam ondernemen en helpt je onder meer op weg naar een Cultuurkrediet.
- Heb je zin om aan de slag te gaan met crowdfunding? Weten hoe het werkt? Bekijk dan eerst de tips en info op www.velekleintjes.be.
- Vind via VLAIO een overzicht van crowdfundingsplatformen
- Cultuurloket is dé specialist voor zakelijke ondersteuning in de cultuursector. In hun kennisbank vind je een uitgebreid overzicht van verschillende financieringsopties.
OP/TIL werkt ook samen met Cultuurloket. Stel je vraag over je projectbegroting tijdens VRAAG/RAAK, of volg de opleiding ‘Hoe begroot ik mijn project?’.
Een vraag over subsidies binnen het decreet Bovenlokale Cultuurwerking? Andere financieringstips?
Stuur een mailtje naar Sylvia.
Vraag in 4 stappen subsidies aan voor een bovenlokaal cultuurproject.