ruimte

OP/TIL zet de komende jaren in op verse cultuurplekken

Hoe richt je jouw cultuurcentrum in met oog op de toekomst? Op wat voor plek wil jouw publiek cultuur beleven én maken? Welke weg leg je af van visie tot bouwproject? En hoe kan je cocreatief aan de slag met  burgers, verenigingen, amateurkunsten, architecten… Hoe maak je ruimte voor nieuwe culturele plekken, ook buiten de muren van jouw huis, bibliotheek … ?

OP/TIL zoekt samen met jou naar antwoorden, en stimuleert jou om werk te maken van levendige, vernieuwende en nieuwe cultuurplekken.

Verse cultuurplekken

Heel wat vragen die leven bij lokale en bovenlokale cultuuractoren vragen om een boeiend gesprek. Over zowel bestaande cultuurinfrastructuur als nieuwe plekken voor cultuur.

Zonder levendige cultuurplekken geen boeiend lokaal cultuurbeleid. Cultuurcentra, bibliotheken, maar ook tijdelijke en gedeelde plekken, broedplaatsen, herinrichting van kerken… zorgen in steden, gemeenten, regio’s voor een kloppend hart. Dankzij deze plekken is talentontwikkeling mogelijk en genieten we van een rijk cultuuraanbod dat voor iedereen toegankelijk is. De dynamiek die ontstaat vanuit deze plekken gaat om meer dan zorgvuldig geplaatste stenen.

Hoe zal OP/TIL de toekomstvisie en praktijk rond cultuurplekken stimuleren?


OP/TIL oriënteert

OP/TIL verzamelde al heel wat info over ruimte voor cultuur. Die vind je in 15 vragen en antwoorden op TERECHT, onder het thema cultuurplekken.

Geen antwoord gevonden? Stel ons dan jouw vraag. OP/TIL bezorgt jou een antwoord op maat of brengt je in contact met de juiste persoon of organisatie.


OP/TIL inspireert

OP/TIL gaat op onderzoek naar inspirerende voorbeelden en verdiepende praktijken.
Samen met Joris Janssens (IDEA) exploreerden we pistes voor bovenlokale samenwerking op het vlak van culturele infrastructuur. Benieuwd? Download de volledige tekst.


We gingen in gesprek met Endeavour. Zij geven ons stof tot nadenken over ruimte voor cultuur in de toekomst. Je kan het volledige interview lezen op onze Kennisbank.

Hongerig naar meer inspiratie? Volg de reeks ‘Verse cultuurplekken – een toekomstvisie’ via de nieuwsbrief van OP/TIL.


OP/TIL verdiept

OP/TIL start met een lerend netwerk over verse cultuurplekken in najaar 2024.

Hierbij vertrekken we vanuit praktijken en vragen. Kennis en knowhow op het terrein is de beste grondstof én je krijgt de kans om heel wat te leren van uitdagingen in de sector. We verdiepen vanuit de input van thematische experts. Interesse? Houd de aankondiging van dit traject in het oog via de nieuwsbrief van OP/TIL.

We geven dit lerend netwerk vorm samen met jou op donderdag 14 maart. Nieuwsgierig naar nieuwe plekken voor cultuur? Zit je in de eigen praktijk met uitdagingen en vraagstukken rond culturele infrastructuur en ruimte? Kan je je vrijmaken op donderdag 14 maart? Sta mee aan de basis van de ontwikkeling van dit lerend netwerk, OP/TIL nodigt je uit.

Grensverleggende to do's & verhalen in je mailbox? Schrijf je in voor 1 of 2 nieuwsbrieven.